Jesenný listopad

28. septembra 2020, eurobooks, Naša recenzia

Leto je definitívne za nami. Jeseň prináša čitateľom nielen zaujímavé novinky, ale aj príležitosť pokojne sa vrátiť ku knihám, ktoré unikli našej pozornosti v horúce letné dni.

V našej knižnici ostali tri zaujímavé tituly, ktoré si zasluhujú zvláštnu pozornosť.

Na prvom mieste je kniha Davida Walsha The Russian Affair. Autor sa preslávil knihou Seven Deadly Sins ( Sedem smrteľných hriechov), v ktorej položil na lopatky hviezdu tour de France L. Armstronga. Tento raz si vzal na mušku ruských atlétov, manželov Stepanovovcov, ktorí sa stali dobrovoľnými „informátormi“ svetovej protidopingovej agentúry WADA. Autor sa v knihe pokúsil vytlačiť z príbehu manželov, ktorí sa dobrovoľne podujali na úlohu udavačov, čerstvú „šťavu“ podobnú slávnemu odhaleniu geniálneho cyklistu. Či sa mu podarilo opísať „najväčší športový škandál“ necháme na čitateľa. Kniha sa číta skoro ako detektívka, hoci fakty, ktoré autor uvádza, sa príliš podobajú na ono povestné: čo sa babe chcelo, to sa babe snilo. Jedna vec je nesporná. Vydavateľ chystal knihu ako pozvánku na letné olympijské hry v Tokiu, ktoré aj tak boli minimálne o rok odložené. I tu sa chystal útok na ruských atlétov, podobne ako pred štyrmi rokmi v Riu. Nespornou hodnotou Walshovej knihy je predovšetkým dobre spracované a opísané prostredie agentúry WADA a jej „netradičných“ spôsobov odhaľovania dopingových afér, ktoré nenechá pozorného čitateľa na pochybnostiach, kto stojí za týmito aférami a v koho prospech sú organizované.

Vo vrcholovom športe sa dnes „krútia“ väčšie sumy ako v v drogách, obchode s „bielym mäsom“, ba dokonca aj so zbraňami. Aj v budúcnosti môžeme v tejto oblasti očakávať mnohé neočakávané prekvapenia.

Zajtra sa vyberieme za ďalším senzačným odhalením. V zásobe máme pre vás ešte veľa prekvapení.

Nové knihy, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti.