Len pre citlivé ruky

3. októbra 2020, eurobooks, Víkendové prekvapenie

Upiecť takýto chlebík nie je žiadny špás. vyžaduje si to presnú ruku, dôsledný výber surovín a citlivý vzťah k kváskom, ktorého naša rodina považuje za rovnoprávneho člena. Dokonca má aj svoje meno, ale to vám neprezradíme. Prečo? To je veľmi jednoduché. Keď s k niekomu vytvoríte vzťah, nesiete zaň plnú zodpovednosť, ako Malý Princ Saint Exupéryho Princ.

Ale teraz vážne!

Urobiť si kvások nie je taká veda. Ide o správny pomer chlebovej múky (chvalabohu dnes je nájdete v lepšom potravinovom obchode) a obyčajnej vody. Kúzlo i zrada zároveň spočíva v tom, že keď ho raz „oživíte“ musíte sa oň starať. Kŕmiť ho, vytvárať mu správne životné prostredie a neustále ho zapájať do práce. Vaša starostlivosť sa vyplatí však iba vtedy, ak o používate správne. To znamená, že vám pomáha vymiesiť chrumkavý chlieb, pšeničný, celozrnný, zemiakový… Ale to nie je len o chlebe. Kvások dokáže naplniť životom skvelú bábovku, slivkový koláč, pizzu i čo si len zmyslíte zo slaného, či sladkého pečiva. Chce to len tak „málo“. Skúšať a nebáť sa prehry na počiatku. Odmena za namáha stojí za to. Len jedno vám chceme poradiť hneď nazačiatku: neponáhľajte sa! Práca s kváskom si vyžaduje čas a stálu pozornosť. Nemôžete pri tom odbiehať kdekoľvek a nechať kysnúť cesto napospas. Naučí vás nielen trpezlivosti, ale aj dôslednosti. Pochopíte význam detailov a dôležitosť správneho načasovania.

Pýtate sa, ako sme na to prišli? Ako kníhkupci nemáme čas nazvyš. Knihy nás oberajú o všetok a vo voľných chvíľach si naozaj chceme odpočinúť. Ale čas strávený v kuchyni je pre najlepším odpočinkom. Navyše nám poskytuje príležitosť zalistovať si v niektorej z výborných knižiek, ktoré máme v našom kníhkupectve, ale na ktoré nám v pracovnom týždni neostáva čas. Napríklad na knihu jednej z najuznávanejších „kváskových“ pekárok, slovinskej majsterky Anity Šumer. Z amatérky, ktorá sa starala o manžela, ktorému zakázali pečivo z droždia, sa stala svetovo najuznávanejšou kváskovou pekárkou. Radosť pozerať, čo dokázala táto sympatická žienka!

Skúsite to aj vy? Ak áno, čaká vás takáto pochúťka: