Pohľad čiernymi očami

6. októbra 2020, eurobooks, Naša recenzia

Čierne oči Margarity Simonjan

Vo svojej štyridsiatke dosiahla v kariére temer všetko, čo môže za život dosiahnuť. Margarita Simonjan vedie RT, jednu z najvplyvnejších spravodajských televízii na svete. K tomu vedie nemenej vplyvnú informačnú agentúru Sputnik, je matkou troch detí a s životným partnerom sa venuje i scenáristke. Pritom si vie nájsť čas a pomáha mnohým utečencom z bývalých sovietskych republík, najmä z občianskou vojnovu zmietaného Donecka a Luganska. Zaslúžene sa našla v zozname najvplyvnejších žien na zemeguli.

Málokto vie, že Margarita je činorodou aj na literárnom poli. Pre novinára z povolania to nie je tak nezvyklé, hoci reportéri si sadajú za spisovateľský stôl zväčša až na dôchodku. V novej knihe krátkych poviedok Čornyje glaza ( Čierne oči) mimoriadne živým pohľadom sprostredkuje svoje zážitky z rodného Stavropoľského kraja na juhu Ruska.

Čitatelia, ktorým ruština neznie ako cudzí jazyk, ocenia v Margaritiných poviedkach nielen sýte farby opisov žírnych stavropoľských polí, vzdialených kaukazských štítov, ale aj chutné vône plodov a miestnych špecialít, sladkého ovocia, hutného vína a dobrosrdečnosť prostých obyvateľov.

Hoci autorka nepopiera svoj pôvod, tak sociálny ako aj etnický, nedokáže ukryť svoje sympatie k ľuďom, ktorí zväčša ostávajú nielen na okraji spoločnosti, ale aj záujmu takzvaných elít.

Simonjan nezaprie v sebe reportéra. S veľkou obľubou necháva v príbehoch priamo hovoriť svojich hrdinov, so šťavnatou necenzúrnou lexikou a nárečovými osobitosťami. Niektoré poviedky z tejto zbierky sa ešte nedávno objavovali v sociálnych sieťach. To autorke dozaista pomohlo vybrúsiť si lakonický, skoncentrovaný štýl, ktorým v mnohom pripomína majstra krátkych poviedok A. Čechova.

V každom prípade sa čitateľ nebude ani na chvíľu nudiť s Čiernymi očami Margarity Simonjan.