Založ si blog

Návrat na Kaukaz

Mohutná sopka s jagavou ľadovou korunou, ktorá sa týči nad celou oblasťou Kaukazu, nespí. Ani v priamom ani prenosnom význame. Vedia to horolezci, ktorí sa na Elbruse pripravujú na oveľa vyššie výšky. Na vine sú sopečné výpary, ktoré robia výstup na 5642 metrov vysokú horu, porovnateľnú s výstupom na osemtisícovky. Na ploche čosi vyše 400 štvorcových kilometrov našli svoj domov historicky jedny z najstarších národov, ktorých korene siahajú k dávnovekej Asýrskej a Perzskej ríši. Z jednej strany sa rozprestierala Mezopotámia, z druhej strany mohutnej horskej hradby siahajúcej od Čierneho mora po Kaspické, sa nachádzali povolžské stepy a tradičná pravlasť Slovanov medzi Donom a Dneprom.

V tomto rozmanitom etnickom mori, medzi horskými kmeňmi iránskeho pôvodu a turkojazyčnými plemenami sa do dejín civilizácie zapísali aj starovekí Gréci. Bájna Kolchyda sa nachádzala práve tu, na biblickej hore Ararat. Ku kaukazskej skale prikul Zeus vzbúreného Prométea.

Novovek už zastihol etnické mravenisko rozdelené medzi dve vierovyznania: kresťanských Arménov a Gruzíncov, v jednom, moslimských Azerbajdžanov a Kumykov, obyvateľov Čečenska, Dagestanu, Osetska, v druhom. Značná časť žila na úrodnej rovine, menšie etnické skupiny v ťažko dostupných horách.

Britský historik James Forsyth v rozsiahlom diele o dejinách Kaukazu oprávnene tvrdí, že táto časť Zeme na rozhraní európskeho a ázijského kontinentu, sa stala horúcou pôdou v dôsledku konfliktov medzi impériami. V duchu vlastných predstáv si však všíma predovšetkým výboje Ruského impéria. O snahe Britkej koruny kolonizovať čo najväčšie územie v oblasti stredného východu a zvlášť tie, kde sa nachádzali prírodné suroviny, taktne mlčí. Horiaca zem naftových polí v Baku bola hlavným lákadlom nielen pre Britov, Francúzov a Nemcov. Kým ruský cár upevňoval svoje južné hranice diplomaciou i armádou ( prvá Čečenská vojna v druhej polovici 19. storočia trvala s prestávkami temer sto rokov), Briti stihli kolonizovať nielen indický subkontinent, ale aj značnú časť Blízkeho východu a severnej Afriky.

O napätie a nestabilitu sa v tejto oblasti vždy postaralo aj Turecko. Idea panturkizmu siaha hlboko do minulosti Osmanskej ríše. Dnes ju prebúdzajú nielen politici v Ankare. Zapálili sa pre ňu aj nacionalisti v Baku. Aj z druhej strany kontinentu, z „podnebesnej“ Číny,  zavial silný vietor. Ale nie do plachiet turkomanov, rovno im do tváre. A akoby nebol nový kaukazský uzol dosť zamotaný, svoje ambície sa snaží uspokojiť aj Gruzínsko, kráčajúce míľovými skokmi do NATO.

Ale to sú už dejiny súčasnosti. Vrátime sa ešte nazad a spolu s autormi nesmrteľných literárnych diel sa ešte raz prizrieme tomuto čarokrásnemu klenotu Zeme.

Nevideli ste niekde Grétu?

22.02.2021

Starý vtip o tom, že najlepší politický režim je ten, ktorý dokáže vyriešiť problémy, ktoré sám vytvára, sa vrátil do obehu. Presviedčame sa o tom denno-denne v podaní super-vlád i tej, ktorej platíme dane . Neviditeľný nepriateľ najvyspelejšej krajiny je rovnako nebezpečný aj pre tú, ktorú nazývame rozvojovú. Všetko sa akosi pomiešalo do jednej chaotickej guči. [...]

Rozpamätávanie

29.01.2021

Otázka ľudskej pamäte je pre históriu rovnako dôležitá, ako stohy dokumentov v archívoch. Možno je ešte dôležitejšia, pretože nesie nezmazateľné stopy individuálnych zážitkov. To, čo nedokáže zachytiť žiaden dokument. Spomienky na utrpenie obetí vojny boli spracované už v mnohých memoároch, dokumentárnych i umeleckých dielach. Väčšina z nich sa však týkala [...]

Pamäť, pred ktorou neunikneš

27.01.2021

27. januára 1945 oslobodili vojaci Červenej armády nacistický vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau neďaleko poľského Osvienčimu. Už šestnásť rokov je tento deň na celom svete pamiatkou na obete holokaustu. Podľa najnovších historiograficých údajov bolo počas II. svetovej vojny na území Európy okolo 42 tisíc podobných „zariadení“, ktorými prešlo od 15 do 20 [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

eurobooks

...za hranicami literatúry

Štatistiky blogu

Počet článkov: 46
Celková čítanosť: 83658x
Priemerná čítanosť článkov: 1819x

Autor blogu