Šach ako heroín

29. októbra 2020, eurobooks, Neprehliadnite

Že nové je dobre zabudnuté staré, svedčí aj čerstvý hit na obrazovkách s názvom The Queen´s Gambit. Napínavý príbeh o vášnivej hráčke šachu a ešte náruživejšej spotrebiteľke alkoholických nápojov a podivných piluliek, je totiž starý skoro štyri desaťročia. Kým Walter Tevis (1928-1984) vychádzal v románe z vlastných skúseností vášnivého hráča biliardu, v tomto prípade si vybral hru „tichých bláznov“- šach. Rovnako autobiografické črty vidíme i v opise problémov hrdinky s alkoholom, ktorý nádejnému autorovi a úspešnému scenáristovi hollywoodskych „blokbusterov“ temer zničil kariéru.

Romanticky sa začínajúci príbeh osirelého dievčaťa, ktoré si v detskom domove uvedomí svoju genialitu, v mnohom vychádza z amerického vzorca „rag to riches stories“. Ale iba do momentu, keď sa svet Bohom zabudnutého dievčaťa zmení sa nočnú moru, balancovanie medzi minulosťou a prítomnosťou, medzi úspechom a hrozbou prehry. Autorovi sa podarilo vytvoriť veľmi presvedčivý obraz americkej strednej vrstvy konca 60. rokov minulého storočia, posadnutej túžbou dostať sa hore. Čo najvyššie a za každú cenu.

Ostáva už len odpovedať na jednu otázku: Prečo si tvorcovia nového seriálu vybrali tento prachom zapadnutý román práve dnes? Ako sme už spomenuli Tevisove romány mali veľký úspech najmä vo filmovej verzii. Čo teda dnes hľadali v Queen´s Gambit?

Podľa môjho názoru sa im zapáčila Tevisom velebená a sugestívne opísaná náruživosť hráča. To mi však celkom nesedí s vysoko intelektuálnym, tvorivým šachom. V dvadsiatom storočí sme považovali šach za viac ako hru, či šport. Šach smeroval od gymnastiky šedej mozgovej kôry rovno k výšinám abstraktného myslenia, čím sa blížil viac vysokej matematike, ako k zábave vyššej spoločnosti.

Rozhodnutie nechám na čitateľa. Verím však, že ho román klasika žánru nesklame.