(Ne)komerčné Vianoce

14. decembra 2020, eurobooks, Naša recenzia

Zaťažiť čo najviac účty v banke, vysať prostriedky z „kreditiek“, predať čo najviac pôžičiek, to sú ciele dnešných dodávateľov „šťastných a veselých…“ Koľkokrát ste si povedali, že si spravíte Vianoce bez pompéznosti, bez kopy darčekov, od najmenších po najväčších? Že vám stačí prítomnosť najbližších, vôňa ihličia, medovníkov a vyprážaného kapra. A vždy to skončí rovnako: prejedaním, leňošením pred obrazovkou a nepríjemnými domácimi spormi. Na dôvažok je tu hrozba uzatvorených covid-Vianoc. Bez možnosti prevetrať hustú povianočnú rodinnú atmosféru kdesi v horách na zasneženom svahu. Možno si i vy poviete, že najlepšie bude otvoriť cez vianočné sviatky dobrú knihu. Môžete v nej nájsť recept na šťastné a veselé.

Napríklad v nesmrteľnej poviedke od kráľa žánru, O. Henryho: The Gift of the Magi u nás známej ako Dar Kráľov. Spomínate si? Ako si mladomanželia pripravili na Štedrý večer prekvapenie. Krásna Della chcela potešiť svojho manžela Jima zlatou retiazkou na jeho hodinky, ktoré mal po otcovi. Keďže mala našetrených len 1 dolár a 87 centov, rozhodla sa predať svoje krásne hnedé vlasy. Keď ju Jim zbadal na Štedrý večer ostrihanú na chlapca, ľútosť mu zovrela srdce. Márne ho Della presviedčala, že to nie je nešťastie, vlasy rýchlo dorastú. Jim vytiahol z vrecka dar, ktorý jej kúpil pod stromček: krásny hrebeň vykladaný drahokamami, po ktorom už dávno túžila. Priznal sa, že musel predať hodinky, aby naň mal dosť peňazí. Autorovi už nezostalo iné, len dodať:

„Zo všetkých tých, ktorí priniesli dary, títo dvaja boli najmúdrejší. Zo všetkých, čo dávajú a sú obdarovaní, sú títo dvaja ozajstní mudrci. Veď všade sa nájdu mudrci. Všade sú Králi!“