Založ si blog

Hnedá hydra v parlamente

Keď sa nedávno vyjadril bývalý kulturista, herec hollywoodskych „blokbastrov“ a na dôvažok guvernér Kalifornie, A. Schwarzenegger, že nedávny útok na Kapitol pripomína Krištáľovú noc nacistov v Nemecku na sklonku 1938 roku, asi netušil, čo za slová vypustil do sociálnych sietí. Odpoveď prišla temer ihneď. Porovnávať nacistické pohromy proti židovským obyvateľom s živelnou ( a zrejme vyprovokovanou) demonštráciou v „srdci demokracie“, je dosť primitívne a veľmi nebezpečné. Ako sa ukázalo, v životopise úspešného Američana rakúskeho pôvodu, sú aj také kapitoly, ktoré vzbudzujú, jemne povedané, pochybnosti. Arnoldov otec bol presvedčený nacista a počas vojny sa ako dobrovoľník zúčastnil na vojenskej agresii v Sovietskom zväze. Z protokolov Norimberského tribunálu vieme, aké zločiny predovšetkým na civilnom obyvateľstve majú na svedomí takzvaní „polizai“, ku ktorým patril aj otec Arnolda.

V Norimbergu boli odsúdení iba pohlavári Tretej ríše. Väčšina aktívnych nacistov, vojakov i esesákov sa vyhli trestu i v rámci takzvanej denacifikácie. Obzvlášť jednoduché to mali tí Európania, ktorí sa po porážke nacizmu ocitli v západnej zóne. Americké vedenie prijalo hneď po skončení vojny zákony, ktoré umožňovali významným pohlavárom Tretej ríše, ale aj iným „odborníkom“ vycestovať a usadiť sa v slobodnej zemi. Tak sa dostali za Oceán nielen jadroví vedci, chemici, technológovia, ale aj vojnoví zločinci, ktorí unikli spravodlivosti. Za veľkorysosť sa odmenili novej vlasti statočnou prácou. Napríklad i pri budovaní siete výzvednej služby CIA.

Dnes nie je ničím neobvyklým, keď sa verejne vyjadrí niektorý z žijúcich veteránov SS a Wehrmachtu, že vlastne bojovali proti boľševizmu. V duchu tézy:„Keby sme nenapadli my, Stalin by napadol na nás.“

Odkiaľ vzal A. Schwarzenegger ( narodil sa roku 1947) smelosť prirovnávať veľkú časť jeho súčasných spoluobčanov s nacistami, ktorí boli spoluobčanmi jeho otca? Naporúdzi máme hneď niekoľko vysvetlení. Akademické vysvetlenie nám ponúkol B.C. Hett v knihe „The Death of Democracy“ v ktorej analyzoval príchod nacistov k moci začiatkom 30. rokom minulého storočia. Považuje to za prirodzené vyústenie krízy v liberálno demokratickom prostredí. V snahe vyriešiť problémy, ktoré spôsobil kapitalistický režim, chytajú sa jeho pohlavári vodcov schopných na všetko.

Ak sa čitateľovi zdá, že je to za vlasy pritiahnuté, pridáme ešte jeden čerstvý príklad. V tom istom čase keď sa zaskvel Arnold, sa len o dvanásť rokov mladšia novozvolená členka kongresu USA Mary Miller na mítingu Zachráňme republiku vo Washingtone vyjadrila dosť jasne:

„Hitler mal v jednom pravdu, keď povedal: ‚Budúcnosť je za tým, kto má na svojej strane mládež.’“

Za svoj výrok sa ihneď ospravedlnila. Veď to predsa myslela dobre… Odkiaľ a prečo vzala dcéra prisťahovalcov z Nemecka, matka siedmych detí a sedemnástich vnúčat, tento citát, však nevysvetlila.

Naháňame politických „chuligánov“ v parlamente, ktorí sa hlásia k odkazu vojnovej Slovenskej republiky. Ale uniká nám, ako sa už aj v parlamentných laviciach po svete oživuje hydra v hnedej košeli.

Nevideli ste niekde Grétu?

22.02.2021

Starý vtip o tom, že najlepší politický režim je ten, ktorý dokáže vyriešiť problémy, ktoré sám vytvára, sa vrátil do obehu. Presviedčame sa o tom denno-denne v podaní super-vlád i tej, ktorej platíme dane . Neviditeľný nepriateľ najvyspelejšej krajiny je rovnako nebezpečný aj pre tú, ktorú nazývame rozvojovú. Všetko sa akosi pomiešalo do jednej chaotickej guči. [...]

Rozpamätávanie

29.01.2021

Otázka ľudskej pamäte je pre históriu rovnako dôležitá, ako stohy dokumentov v archívoch. Možno je ešte dôležitejšia, pretože nesie nezmazateľné stopy individuálnych zážitkov. To, čo nedokáže zachytiť žiaden dokument. Spomienky na utrpenie obetí vojny boli spracované už v mnohých memoároch, dokumentárnych i umeleckých dielach. Väčšina z nich sa však týkala [...]

Pamäť, pred ktorou neunikneš

27.01.2021

27. januára 1945 oslobodili vojaci Červenej armády nacistický vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau neďaleko poľského Osvienčimu. Už šestnásť rokov je tento deň na celom svete pamiatkou na obete holokaustu. Podľa najnovších historiograficých údajov bolo počas II. svetovej vojny na území Európy okolo 42 tisíc podobných „zariadení“, ktorými prešlo od 15 do 20 [...]

Jaroslav Haščák

Haščáka v kauze Gorila opäť obvinili

19.03.2024 09:36

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:06

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

eurobooks

...za hranicami literatúry

Štatistiky blogu

Počet článkov: 46
Celková čítanosť: 82855x
Priemerná čítanosť článkov: 1801x

Autor blogu