Založ si blog

Revolúcia na objednávku

Prvá revolúcia, ktorú má na svedomí sociálna sieť sa udiala v Iráne temer pred desiatimi rokmi. Jej organizátori „spoza bučka“ využili zvedavosť mladých ľudí a rodiacu sa závislosť na neosobnej korešpondencii cez rôzne siete. Z nevinnej výmeny farebných obrázkov, vtipných poznámok a zaujímavých poznatkov sa za pár rokov stal najsilnejší nástroj ovplyvňovania verejnej mienky. Medzi politikmi sa zaskvel 45. americký prezident, ktorého šteklivé poznámky na adresu oponentky doviedli až do Bieleho domu. Aby sa tak nestalo ešte raz, v najslobodnejšej krajine na zemeguli doživotne zablokovali prezidentovi USA používať tieto služby. Zvláštnosť tohto rozhodnutia spočíva aj v tom, že to nebol výrok súdu, ani iného orgánu štátnej správy, ale jednej osoby, ktorá je považovaná za vlastníka danej sociálnej siete.

Aj u nás si politická mládež osvojila sociálne siete ako prvá. Výsledky sa ukázali aj u nás skôr, ako sme si to stihli všimnúť. Naša vláda „omladla“ až na výnimky a dosahu priemer 43 rokov (bez dvoch dôchodcov na menej významných postoch, jedného emigranta a šedinami ovenčeného diplomata). Pre nich sú sociálne siete ako rybe voda. Človek sa nemôže zbaviť pocitu, že trávia v sociálnych sieťach viac času ako riadením štátu a riešením problémov, ktoré sami vytvárajú.

Nedávne udalosti za Oceánom priniesli ešte jedno veľké prekvapenie. Sociálne siete ako fenomén novej generácie prinavrátil moc politickým matuzalemom. Možno i vďaka tomu, že si osvojili nové „koníčky“.

Zdá sa, že na hranice sociálnych sietí sa posúvajú stále nižšie a nižšie. Sobotňajšie nepokoje v Moskve ukázali, že sa ľudia s prehnanými politickými ambíciami neštítia zneužívať na svoje ciele aj neplnoletých, opäť prostredníctvom sociálnej siete. Odborníci nazvali snahy moskovského blogera a jeho prívržencov za politickú pedofíliu.

Hranice (zne)užívania sociálnych sietí politikmi sa zdajú byť definitívne prekročené. Nemyslím si, že si politici uvedomujú následky, ktoré skôr či neskôr prídu. Zatiaľ majú dôvod na radosť majitelia sociálnych sietí a internetových vyhľadávačov. Monopol na informáciu už majú vo svojom vrecku.

Nevideli ste niekde Grétu?

22.02.2021

Starý vtip o tom, že najlepší politický režim je ten, ktorý dokáže vyriešiť problémy, ktoré sám vytvára, sa vrátil do obehu. Presviedčame sa o tom denno-denne v podaní super-vlád i tej, ktorej platíme dane . Neviditeľný nepriateľ najvyspelejšej krajiny je rovnako nebezpečný aj pre tú, ktorú nazývame rozvojovú. Všetko sa akosi pomiešalo do jednej chaotickej guči. [...]

Rozpamätávanie

29.01.2021

Otázka ľudskej pamäte je pre históriu rovnako dôležitá, ako stohy dokumentov v archívoch. Možno je ešte dôležitejšia, pretože nesie nezmazateľné stopy individuálnych zážitkov. To, čo nedokáže zachytiť žiaden dokument. Spomienky na utrpenie obetí vojny boli spracované už v mnohých memoároch, dokumentárnych i umeleckých dielach. Väčšina z nich sa však týkala [...]

Pamäť, pred ktorou neunikneš

27.01.2021

27. januára 1945 oslobodili vojaci Červenej armády nacistický vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau neďaleko poľského Osvienčimu. Už šestnásť rokov je tento deň na celom svete pamiatkou na obete holokaustu. Podľa najnovších historiograficých údajov bolo počas II. svetovej vojny na území Európy okolo 42 tisíc podobných „zariadení“, ktorými prešlo od 15 do 20 [...]

Záskalie, Jaskyňa, Veľký Manín, mReportér

Krásna prírodná scenéria na Považí ponúka pohľad na nezaplatenie. Slováci, máme byť na čo pyšní

18.04.2024 05:00

Zábery z nádhernej slovenskej prírody zachytila mReportérka Ľubka Šeroňová.

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

eurobooks

...za hranicami literatúry

Štatistiky blogu

Počet článkov: 46
Celková čítanosť: 83527x
Priemerná čítanosť článkov: 1816x

Autor blogu