Založ si blog

Nevideli ste niekde Grétu?

Starý vtip o tom, že najlepší politický režim je ten, ktorý dokáže vyriešiť problémy, ktoré sám vytvára, sa vrátil do obehu. Presviedčame sa o tom denno-denne v podaní super-vlád i tej, ktorej platíme dane . Neviditeľný nepriateľ najvyspelejšej krajiny je rovnako nebezpečný aj pre tú, ktorú nazývame rozvojovú. Všetko sa akosi pomiešalo do jednej chaotickej guči. Náš nepriateľ má svoje meno a znie hrôzostrašnejšie ako najhorší sen: covid19. Ale je neviditeľný vírus skutočne pôvodcom všetkého zla, s ktorým sa potýkame?

Veľké konferencie gigantov sa tento rok zaobišli bez okázalostí. Do Davosu sa nezhŕkli najsilnejší z najsilnejších, ani najbohatší z najbohatších. Uspokojili sa ako naši školáci a študenti s online konferenciou. Jej zakladateľ a predseda Klaus Schwab si pozval do debaty aj prezidenta ruskej Federácie Vladimíra Putina. Na začiatku všetko vyzeralo celkom v duchu predchádzajúcich konferencií. Ruský prezident konštatoval, že bez ohľadu na krízy v rokoch 2008 a 2020 možno považovať vývoj svetovej ekonomiky za posledných štyridsať rokov ako veľmi úspešný. Hrubý domáci produkt v porovnaní s kúpyschopnosťou obyvateľstva sa zdvojnásobil. Čo sa však skrýva za týmto ekonomickým zázrakom, pýta sa hostiteľa?

Ak máme hovoriť o rozdelení zisku spoločností, položme si otázku kde skončili tieto zisky? Odpoveď je známa – rozdelilo si ich jedno percento.“

Kto vie, či to po týchto slovách hostiteľ neoľutoval, že pozval do diskusie práve Vladimíra Putina:

Ako sa zmenil život ostatných ľudí? Za posledných 30 rokov sa v mnohých vyspelých krajinách príjmy viac ako polovice obyvateľov nezvýšili, stagnovali. Ale ceny služieb spojených so vzdelávaním, zdravotníctvom vzrástli. А viete koľkokrát? Trikrát.”

Problémy, ktoré vyostrila pandémia vírusu covid19, nemožno pripisovať len„neviditeľnému nepriateľovi ľudstva“, tak ako sa to snažia teraz prezentovať na rôznych úrovniach. Ich pôvod siaha dokonca ešte ďalej do nedávnej minulosti, za hranicu krízy 2008. Odvtedy žijeme na úver. Najvyspelejšie krajiny, ktoré sa označujú ako G7, sú najväčšími dlžníkmi globálnej ekonomiky. Ruský prezident uviedol údaje Svetového menového fondu: úroveň súhrnného dlhu štátnych a súkromných sektorov sa blíži celkovo ku 200 percentám hrubého domáceho produktu, v niektorých krajinách presiahol 300 percent. V takejto situácii nie je možné realisticky počítať s tradičnými impulzmi rozvoja ekonomiky. Napriek tomu sa v najvyspelejších krajinách na plné obrátky rozbehol tlačiarenský stroj. Peniaze už dávno nevyjadrujú skutočnú hodnotu tovarov a služieb. Kríza sa s každým podobným krokom len prehlbuje. Bankári majú pred sebou už len jednu úlohu. Kúpiť čas a oddialiť krach. Aspoň na rok, ideálne do najbližších volieb.

Nemožno mať Klausovi Schwabovi za zlé, že sa snaží vzbudiť dojem, že moderná digitalizovaná a globalizovaná spoločnosť dokáže vyriešiť tieto problémy s použitím nových technológii opierajúcich sa o umelú inteligenciu, nanotechnológie, 3D tlačiarne, elektromobily… Nakoniec vždy otvorene presadzoval predovšetkým záujmy majiteľov akcií a nie drobných akcionárov. Ale zdá sa, že teraz aj jemu dochádzajú argumenty. Možnosti čeliť úspešne takýmto výzvam boli trestuhodne premárnené minimálne pred desiatimi rokmi. Otázne je, ako dlho bude presvedčivá výhovorka, že za všetko môže ten malý, neviditeľný vírus.

Na Mníchovskú konferenciu minulý víkend prezidenta Putina radšej nepozvali…

Rozpamätávanie

29.01.2021

Otázka ľudskej pamäte je pre históriu rovnako dôležitá, ako stohy dokumentov v archívoch. Možno je ešte dôležitejšia, pretože nesie nezmazateľné stopy individuálnych zážitkov. To, čo nedokáže zachytiť žiaden dokument. Spomienky na utrpenie obetí vojny boli spracované už v mnohých memoároch, dokumentárnych i umeleckých dielach. Väčšina z nich sa však týkala [...]

Pamäť, pred ktorou neunikneš

27.01.2021

27. januára 1945 oslobodili vojaci Červenej armády nacistický vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau neďaleko poľského Osvienčimu. Už šestnásť rokov je tento deň na celom svete pamiatkou na obete holokaustu. Podľa najnovších historiograficých údajov bolo počas II. svetovej vojny na území Európy okolo 42 tisíc podobných „zariadení“, ktorými prešlo od 15 do 20 [...]

Revolúcia na objednávku

25.01.2021

Prvá revolúcia, ktorú má na svedomí sociálna sieť sa udiala v Iráne temer pred desiatimi rokmi. Jej organizátori „spoza bučka“ využili zvedavosť mladých ľudí a rodiacu sa závislosť na neosobnej korešpondencii cez rôzne siete. Z nevinnej výmeny farebných obrázkov, vtipných poznámok a zaujímavých poznatkov sa za pár rokov stal najsilnejší nástroj ovplyvňovania [...]

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07, aktualizované: 19:04

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

eurobooks

...za hranicami literatúry

Štatistiky blogu

Počet článkov: 46
Celková čítanosť: 83569x
Priemerná čítanosť článkov: 1817x

Autor blogu