Založ si blog

Jesenný listopad

Leto je definitívne za nami. Jeseň prináša čitateľom nielen zaujímavé novinky, ale aj príležitosť pokojne sa vrátiť ku knihám, ktoré unikli našej pozornosti v horúce letné dni.

V našej knižnici ostali tri zaujímavé tituly, ktoré si zasluhujú zvláštnu pozornosť.

Na prvom mieste je kniha Davida Walsha The Russian Affair. Autor sa preslávil knihou Seven Deadly Sins ( Sedem smrteľných hriechov), v ktorej položil na lopatky hviezdu tour de France L. Armstronga. Tento raz si vzal na mušku ruských atlétov, manželov Stepanovovcov, ktorí sa stali dobrovoľnými „informátormi“ svetovej protidopingovej agentúry WADA. Autor sa v knihe pokúsil vytlačiť z príbehu manželov, ktorí sa dobrovoľne podujali na úlohu udavačov, čerstvú „šťavu“ podobnú slávnemu odhaleniu geniálneho cyklistu. Či sa mu podarilo opísať „najväčší športový škandál“ necháme na čitateľa. Kniha sa číta skoro ako detektívka, hoci fakty, ktoré autor uvádza, sa príliš podobajú na ono povestné: čo sa babe chcelo, to sa babe snilo. Jedna vec je nesporná. Vydavateľ chystal knihu ako pozvánku na letné olympijské hry v Tokiu, ktoré aj tak boli minimálne o rok odložené. I tu sa chystal útok na ruských atlétov, podobne ako pred štyrmi rokmi v Riu. Nespornou hodnotou Walshovej knihy je predovšetkým dobre spracované a opísané prostredie agentúry WADA a jej „netradičných“ spôsobov odhaľovania dopingových afér, ktoré nenechá pozorného čitateľa na pochybnostiach, kto stojí za týmito aférami a v koho prospech sú organizované.

Vo vrcholovom športe sa dnes „krútia“ väčšie sumy ako v v drogách, obchode s „bielym mäsom“, ba dokonca aj so zbraňami. Aj v budúcnosti môžeme v tejto oblasti očakávať mnohé neočakávané prekvapenia.

Zajtra sa vyberieme za ďalším senzačným odhalením. V zásobe máme pre vás ešte veľa prekvapení.

Nové knihy, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti.

Nevideli ste niekde Grétu?

22.02.2021

Starý vtip o tom, že najlepší politický režim je ten, ktorý dokáže vyriešiť problémy, ktoré sám vytvára, sa vrátil do obehu. Presviedčame sa o tom denno-denne v podaní super-vlád i tej, ktorej platíme dane . Neviditeľný nepriateľ najvyspelejšej krajiny je rovnako nebezpečný aj pre tú, ktorú nazývame rozvojovú. Všetko sa akosi pomiešalo do jednej chaotickej guči. [...]

Rozpamätávanie

29.01.2021

Otázka ľudskej pamäte je pre históriu rovnako dôležitá, ako stohy dokumentov v archívoch. Možno je ešte dôležitejšia, pretože nesie nezmazateľné stopy individuálnych zážitkov. To, čo nedokáže zachytiť žiaden dokument. Spomienky na utrpenie obetí vojny boli spracované už v mnohých memoároch, dokumentárnych i umeleckých dielach. Väčšina z nich sa však týkala [...]

Pamäť, pred ktorou neunikneš

27.01.2021

27. januára 1945 oslobodili vojaci Červenej armády nacistický vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau neďaleko poľského Osvienčimu. Už šestnásť rokov je tento deň na celom svete pamiatkou na obete holokaustu. Podľa najnovších historiograficých údajov bolo počas II. svetovej vojny na území Európy okolo 42 tisíc podobných „zariadení“, ktorými prešlo od 15 do 20 [...]

Fico

Premiér vyzval predsedu Najvyššieho súdu, aby poskytol informácie o prerozdeľovaní spisov

24.04.2024 16:51

Podľa Fica je podozrivé, že v minulosti všetky najcitlivejšie veci, v ktorých sa rozhodovalo o opravných prostriedkoch, pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

eurobooks

...za hranicami literatúry

Štatistiky blogu

Počet článkov: 46
Celková čítanosť: 83853x
Priemerná čítanosť článkov: 1823x

Autor blogu