Založ si blog

Quo vadis, Polonia?

Nespornou hodnotou knižných diel je hĺbka ich záberu i rozsah súvislostí, ktorými sa zapodievajú. Ostáva to pravidlom i dnes, keď sme zaplavení skôr povrchnými a navzájom nesúvislými informáciami. V záplave denných senzácii sa nám medzi rukami strácajú súvislosti.

Medzi takéto straty patrí i otázka identity a ambícii našich severných susedov. Pre nás je Poľsko, rovnako ako Ukrajina „blízka cudzina“, s ktorou nás dnes spájajú okrem spoločných hraníc i spoločné úsilie v rámci európskej integrácie. S Poľskom sú naše hranice najdlhšie, s Ukrajinou najkratšie. Z pohľadu histórie je to však oveľa zložitejšie. Vzhľadom na naše povedomie by sa mohlo zdať, že máme do činenia s celkom prirodzeným, priam mierumilovným susedom. Ukazuje sa však, že je skôr naša naivná predstava. Tradične vidíme nepriateľa skôr na južných hraniciach, či panovačných susedov na západe.

Skutočnosť však môže byť pre nás novým prekvapením. U našich susedov kypí nová vlna nadšenia spojená s historickou príležitosťou rozšíriť svoj vplyv predovšetkým na východ. A v tomto už tradičnom duševnom rozpoložení strácajú naši poľskí a ukrajinskí susedia nielen súdnosť, ale predovšetkým historickú pamäť. Znovu sa zobúdzajú sny o impériu „od mora k moru“ od Baltu až po Čierne more, inými slovami povedané  o INTERMARIUM.

Pod takýmto titulom vyšla pred pár mesiacmi štúdia, ktorej autormi sú poľskí a ukrajinskí ideológovia, ktorých prichýlila pod svoje krídla súkromná poľská univerzita, štedro podporovaná európskymi fondmi. Nad historickou hodnotou analytických článkov by mohli viesť dlhé diskusie odborníci. Z pohľadu bežného čitateľa je celkom priehľadný ich zámer upriamiť pozornosť na akoby prirodzené spojenectvo Poľska, Ukrajiny a pobaltských štátov, predovšetkým Litvy voči úhlavnému nepriateľovi, Rusku. Za pozornosť stojí dôraz, ktorý kladú autori na vojenské aspekty spolupráce. Pre nášho čitateľa môže byť prekvapením aj skutočnosť o jestvovaní nadnárodných vojenských jednotiek pod skratkami POLUKRBAT a jej následníka LITPOLUKRBRIG. Znamená to, že na území našich susedov vznikli spoločné litovské, poľské a ukrajinské vojenské jednotky. Celkom pochopiteľne si čitateľ kladie otázku: voči komu?

Otázky hraničných sporov s našim severným susedom zďaleka neodišli do minulosti, tak ako o tom nedávno podrobne písal Marcel Jesenský. Rovnako oživenie agresívnych predstáv o silnej Ukrajine na východ od Čiernej na Tisou nemôžu vzbudzovať u nás nadšenie. Najmä ak si pripomenieme mesiace po vojne na našom území, keď sa cez naše územie prebíjali na Západ banderovskí teroristi. Dnes ich na Ukrajine oslavujú ako národných hrdinov. Kto si u nás všimol, že v ten istý deň, keď navštívil Bratislavu ukrajinský prezident, v Kyjeve prijala tunajšia Rada zákon o oslavovaní narodením zakladateľa divízie SS Galizien, ktorá sa podieľala na násilnom potlačení Slovenského národného povstania?

Nevideli ste niekde Grétu?

22.02.2021

Starý vtip o tom, že najlepší politický režim je ten, ktorý dokáže vyriešiť problémy, ktoré sám vytvára, sa vrátil do obehu. Presviedčame sa o tom denno-denne v podaní super-vlád i tej, ktorej platíme dane . Neviditeľný nepriateľ najvyspelejšej krajiny je rovnako nebezpečný aj pre tú, ktorú nazývame rozvojovú. Všetko sa akosi pomiešalo do jednej chaotickej guči. [...]

Rozpamätávanie

29.01.2021

Otázka ľudskej pamäte je pre históriu rovnako dôležitá, ako stohy dokumentov v archívoch. Možno je ešte dôležitejšia, pretože nesie nezmazateľné stopy individuálnych zážitkov. To, čo nedokáže zachytiť žiaden dokument. Spomienky na utrpenie obetí vojny boli spracované už v mnohých memoároch, dokumentárnych i umeleckých dielach. Väčšina z nich sa však týkala [...]

Pamäť, pred ktorou neunikneš

27.01.2021

27. januára 1945 oslobodili vojaci Červenej armády nacistický vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau neďaleko poľského Osvienčimu. Už šestnásť rokov je tento deň na celom svete pamiatkou na obete holokaustu. Podľa najnovších historiograficých údajov bolo počas II. svetovej vojny na území Európy okolo 42 tisíc podobných „zariadení“, ktorými prešlo od 15 do 20 [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 08:40

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

eurobooks

...za hranicami literatúry

Štatistiky blogu

Počet článkov: 46
Celková čítanosť: 83528x
Priemerná čítanosť článkov: 1816x

Autor blogu