Založ si blog

Básnici nevymreli, ani po praslici.

Ohlasovanie laureátov Nobelovej ceny za literatúru je pre nás vždy veľkým prekvapením. Často sa musíme hrabať v katalógoch po tom, čo sa objaví meno nového laureáta. Autorov, ktorí dosahujú vysokú literárnu úroveň v dnešných dobách nie je tak veľa. A často ich diela zapadajú prachom na policiach kníhkupectiev a v knižniciach. Prečo? To si môžeme povedať inokedy.

Pokiaľ ide o básnikov je to ešte horšie. Poézia sa koncom dvadsiateho storočia stala vzácnosťou, ako staré vína a iné starožitnosti. Hoci každý vyznavač poézie vám potvrdí, že láska k veršom je veľmi silná a trvácna. Ibaže kľúč k vnímaniu poézie je jazyk a ak má mať čitateľ plnohodnotný zážitok z básnického diela, musí ho vnímať tak dobre ako rodný jazyk.

Preložená poézia je podľa mnohých teoretikov i znalcov nová báseň a s originálom sa podobá ako s príbuzným.

Louise Elisabeth Glück (1943) doslova žije poéziou. Toto tvrdenie nevychádza ani tak z počtu jej básnických zbierok, ktoré získali v domácom prostredí najvyššie literárne ocenenia. Je tiež pozoruhodnou eseistkou najmä v oblasti teórie poézie, venuje sa pedagogickej práci. Znalci jej diela ho označujú za biografickú poéziu. Sama autorka považuje za svoje najdôležitejšie vplyvy okrem psychoanalýzy (v detstve prekonala anorexiu) grécku mytológiu, báje a povesti rôznych kultúr, nevynímajúc židovstva, ktoré sú jej vrodené. Jej otec bol prvogeneračným Američanom, ktorého rodičia emigrovali do USA z Maďarska.

Ktorýkoľvek milovník poézie môže závidieť tomu čitateľovi, komu je dané prečítať si originálne verše Louise Glück.

Nevideli ste niekde Grétu?

22.02.2021

Starý vtip o tom, že najlepší politický režim je ten, ktorý dokáže vyriešiť problémy, ktoré sám vytvára, sa vrátil do obehu. Presviedčame sa o tom denno-denne v podaní super-vlád i tej, ktorej platíme dane . Neviditeľný nepriateľ najvyspelejšej krajiny je rovnako nebezpečný aj pre tú, ktorú nazývame rozvojovú. Všetko sa akosi pomiešalo do jednej chaotickej guči. [...]

Rozpamätávanie

29.01.2021

Otázka ľudskej pamäte je pre históriu rovnako dôležitá, ako stohy dokumentov v archívoch. Možno je ešte dôležitejšia, pretože nesie nezmazateľné stopy individuálnych zážitkov. To, čo nedokáže zachytiť žiaden dokument. Spomienky na utrpenie obetí vojny boli spracované už v mnohých memoároch, dokumentárnych i umeleckých dielach. Väčšina z nich sa však týkala [...]

Pamäť, pred ktorou neunikneš

27.01.2021

27. januára 1945 oslobodili vojaci Červenej armády nacistický vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau neďaleko poľského Osvienčimu. Už šestnásť rokov je tento deň na celom svete pamiatkou na obete holokaustu. Podľa najnovších historiograficých údajov bolo počas II. svetovej vojny na území Európy okolo 42 tisíc podobných „zariadení“, ktorými prešlo od 15 do 20 [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

eurobooks

...za hranicami literatúry

Štatistiky blogu

Počet článkov: 46
Celková čítanosť: 83919x
Priemerná čítanosť článkov: 1824x

Autor blogu