Založ si blog

Strata pamäti

Kniha Vičeslava Nikonova Bezpamjatstvo ( do slovenčiny by sme ju preložili asi ako Strata pamäti) vyjšla k 75. výročiu víťazstva na fašizmom v Európe. Autor si kládol za úlohu vecne, na základe objektívnych historických poznatkov odpovedať iniciátorom rezolúcie Európskeho parlamentu zo septembra minulého roku o „dôležitosti európskeho historického povedomia pre budúcnosť Európy.“

V našej každodennosti sa aj táto rezolúcia nedočkala mimoriadnej pozornosti. Už dlhšie žijeme v prostredí, kde sa nemení len historické povedomie podľa momentálnych požiadaviek bruselských a štrasburských byrokratov. Dejú sa však veci, ktoré by sme si predtým nevedeli predstaviť ani v zlom sne:

Ukrajinský prezident, vnuk veterána Veľkej vlasteneckej vojny obviňuje Sovietsky zväz nielen z rozpútania vojny, ale dokonca aj holokaustu.

Poliaci, ktorých Hitler odsúdil na totálne vyhubenie a ktorých oslobodila Červená armáda cenou vyše pol milióna vojakov, dnes ničia ich pomníky a žiadajú od Ruska reparácie.

Nikonov nám kladie otázku, prečo sa považuje práve 1. september 1939 za začiatok II. svetovej vojny. Prečo sa krátka, ani nie mesiac trvajúca vojenská operácia III ríše v Poľsku považuje za začiatok svetového vojnového požiaru?

„Mnohý historici považujú – a nie bezdôvodne -, že sa II. svetová vojna nezačala útokom Nemecka na Poľsko, ale už v roku 1931, keď Japonsko napadlo Čínu. (… ) Už začiatkom roku 1932 Japonsko obsadilo 1,1 milióna kilometrov štvorcových územia Číny, teda 3,5 krát väčšie ako je Poľsko.

A možno boli straty na ľudských životoch vo vojne Nemecka s Poľskom v 1939 roku také otrasné? K prvému septembru 1939 len v samotnej Číne zahubili Japonci viac ako 20 miliónov ľudí, ak neberieme do úvahy pol milióna Etiópčanov vykynožených Talianmi a 1,5 milióna obeti v Španielsku. (…)

V tom čase patrilo privilégium označovať tie alebo iné vojny svetovými iba veľkým európskym koloniálnym krajinám – Veľkej Británii a Francúzsku. Prečo by mali nazývať vojnu svetovou, pokiaľ sa ich tieto krajiny nijak nezúčastnili. A to, že umierajú milióny Číňanov, Etiópčanov a španielskych ľavičiarov, akéže to je svetová vojna…“

Nikonov, podobne ako aj iní európsky historici, hľadá korene najničivejšej vojny v dejinách ľudstva už vo výsledkoch prvej, takzvanej Veľkej vojny. Predovšetkým vo Versaillskej mierovej dohode medzi víťaznými mocnosťami, Veľkou Britániou, Francúzskom a Spojenými štátmi. Egoizmus európskych mocností a snaha USA prinútiť ich, aby zaplatili účty za ich pomoc, nepriniesli na Starý kontinent trvalý mier, ale „prímerie na dvadsať rokov.“

Na rozdiel od súčasných europolitikov, ktorí vojnu nezažili a vyberajú si dejín len tie kapitoly, ktoré im vyhovujú, Nikonov hrubou ceruzou podtrhuje udalosti, ktoré spôsobili nezvratnosť vývoja. Medzi ne patrí aj politika ústupkov Británie a Francúzska požiadavkám III. ríše v prípade pripojenia Rakúska a odtrhnutie veľkého územia od spojeneckého Československa.

Nie je žiadnym tajomstvom, že Viačeslav Nikonov je vnukom Molotva, vysokého sovietskeho vládneho a straníckeho činiteľa, s ktorého menom sa priamo spája hlavný neuralgický bod sporu o tom, kto nesie zodpovednosť za rozpútanie vojny. Zo strany žalobcov počujeme najsilnejšie kričať politikov z bývalého sovietskeho bloku. K nim sa celkom ochotne pridávajú kolegovia z krajín, ktoré sa bezprostredne podieľali na agresii proti Sovietskemu zväzu ako spojenci III. ríše. Kto so zbraňou v ruke, kto v tyle.

Hoci sa Británia a USA stali hlavným spojencom Sovietskeho zväzu v antihitlerovskej koalície, nie je všetko tak jednoznačné. Nikonov poukazuje predovšetkým na podiel amerického kapitálu na budovaní vojenského potenciálu III. ríše. Británia, mimochodom, patrila k prvým krajinám, ktoré pomohli nacistickému Nemecku postaviť sa na nohy, vrátila im vojenské letectvo i námorníctvo, ktoré im predtým vo Versailles odobrala.

Sovietsky zväz, podľa Nikonova, nestál vo vojne proti III. ríši, ale západnej Európe, zjednotenej vojensky, politicky a ekonomicky myšlienkami nacizmu.

Nikonov píše ako profesionálny historik presne a argumentovane. Ako výrazný ruský politik a parlamentarista používa jasný a dobre zrozumiteľný jazyk. Verím, že jeho kniha neodradí žiadneho milovníka historických polemík.

Nevideli ste niekde Grétu?

22.02.2021

Starý vtip o tom, že najlepší politický režim je ten, ktorý dokáže vyriešiť problémy, ktoré sám vytvára, sa vrátil do obehu. Presviedčame sa o tom denno-denne v podaní super-vlád i tej, ktorej platíme dane . Neviditeľný nepriateľ najvyspelejšej krajiny je rovnako nebezpečný aj pre tú, ktorú nazývame rozvojovú. Všetko sa akosi pomiešalo do jednej chaotickej guči. [...]

Rozpamätávanie

29.01.2021

Otázka ľudskej pamäte je pre históriu rovnako dôležitá, ako stohy dokumentov v archívoch. Možno je ešte dôležitejšia, pretože nesie nezmazateľné stopy individuálnych zážitkov. To, čo nedokáže zachytiť žiaden dokument. Spomienky na utrpenie obetí vojny boli spracované už v mnohých memoároch, dokumentárnych i umeleckých dielach. Väčšina z nich sa však týkala [...]

Pamäť, pred ktorou neunikneš

27.01.2021

27. januára 1945 oslobodili vojaci Červenej armády nacistický vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau neďaleko poľského Osvienčimu. Už šestnásť rokov je tento deň na celom svete pamiatkou na obete holokaustu. Podľa najnovších historiograficých údajov bolo počas II. svetovej vojny na území Európy okolo 42 tisíc podobných „zariadení“, ktorými prešlo od 15 do 20 [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

eurobooks

...za hranicami literatúry

Štatistiky blogu

Počet článkov: 46
Celková čítanosť: 83663x
Priemerná čítanosť článkov: 1819x

Autor blogu