Založ si blog

Šach ako heroín

Že nové je dobre zabudnuté staré, svedčí aj čerstvý hit na obrazovkách s názvom The Queen´s Gambit. Napínavý príbeh o vášnivej hráčke šachu a ešte náruživejšej spotrebiteľke alkoholických nápojov a podivných piluliek, je totiž starý skoro štyri desaťročia. Kým Walter Tevis (1928-1984) vychádzal v románe z vlastných skúseností vášnivého hráča biliardu, v tomto prípade si vybral hru „tichých bláznov“- šach. Rovnako autobiografické črty vidíme i v opise problémov hrdinky s alkoholom, ktorý nádejnému autorovi a úspešnému scenáristovi hollywoodskych „blokbusterov“ temer zničil kariéru.

Romanticky sa začínajúci príbeh osirelého dievčaťa, ktoré si v detskom domove uvedomí svoju genialitu, v mnohom vychádza z amerického vzorca „rag to riches stories“. Ale iba do momentu, keď sa svet Bohom zabudnutého dievčaťa zmení sa nočnú moru, balancovanie medzi minulosťou a prítomnosťou, medzi úspechom a hrozbou prehry. Autorovi sa podarilo vytvoriť veľmi presvedčivý obraz americkej strednej vrstvy konca 60. rokov minulého storočia, posadnutej túžbou dostať sa hore. Čo najvyššie a za každú cenu.

Ostáva už len odpovedať na jednu otázku: Prečo si tvorcovia nového seriálu vybrali tento prachom zapadnutý román práve dnes? Ako sme už spomenuli Tevisove romány mali veľký úspech najmä vo filmovej verzii. Čo teda dnes hľadali v Queen´s Gambit?

Podľa môjho názoru sa im zapáčila Tevisom velebená a sugestívne opísaná náruživosť hráča. To mi však celkom nesedí s vysoko intelektuálnym, tvorivým šachom. V dvadsiatom storočí sme považovali šach za viac ako hru, či šport. Šach smeroval od gymnastiky šedej mozgovej kôry rovno k výšinám abstraktného myslenia, čím sa blížil viac vysokej matematike, ako k zábave vyššej spoločnosti.

Rozhodnutie nechám na čitateľa. Verím však, že ho román klasika žánru nesklame.

Nevideli ste niekde Grétu?

22.02.2021

Starý vtip o tom, že najlepší politický režim je ten, ktorý dokáže vyriešiť problémy, ktoré sám vytvára, sa vrátil do obehu. Presviedčame sa o tom denno-denne v podaní super-vlád i tej, ktorej platíme dane . Neviditeľný nepriateľ najvyspelejšej krajiny je rovnako nebezpečný aj pre tú, ktorú nazývame rozvojovú. Všetko sa akosi pomiešalo do jednej chaotickej guči. [...]

Rozpamätávanie

29.01.2021

Otázka ľudskej pamäte je pre históriu rovnako dôležitá, ako stohy dokumentov v archívoch. Možno je ešte dôležitejšia, pretože nesie nezmazateľné stopy individuálnych zážitkov. To, čo nedokáže zachytiť žiaden dokument. Spomienky na utrpenie obetí vojny boli spracované už v mnohých memoároch, dokumentárnych i umeleckých dielach. Väčšina z nich sa však týkala [...]

Pamäť, pred ktorou neunikneš

27.01.2021

27. januára 1945 oslobodili vojaci Červenej armády nacistický vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau neďaleko poľského Osvienčimu. Už šestnásť rokov je tento deň na celom svete pamiatkou na obete holokaustu. Podľa najnovších historiograficých údajov bolo počas II. svetovej vojny na území Európy okolo 42 tisíc podobných „zariadení“, ktorými prešlo od 15 do 20 [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

eurobooks

...za hranicami literatúry

Štatistiky blogu

Počet článkov: 46
Celková čítanosť: 82854x
Priemerná čítanosť článkov: 1801x

Autor blogu