Založ si blog

História je zrkadlový obraz politiky

Ešte donedávna by som si nevedel ani predstaviť, že sa slovo fašizmus vráti do nášho každodenného slovníka. A už vôbec nie v takej podobe, akú ponúkajú nielen všetečné médiá, ale aj seriózne vyzerajúce osobnosti. Kto by si, hoci pred desiatimi rokmi, pomyslel, že vodca III. ríše môže byť komickou postavou v románe, že jeho filmová podoba si získa toľko nadšených divákov. Román Timura Vermesa priniesol do verejného života novú skratku: obrysy tváre s malými fúzmi pod nosom. Graficky príťažlivý „mem“ využil aj český výrobca mliečnych výrobkov na svoj „kefírer“.

Dnes môže pokojne vyjsť na futbalové pole pred milióny televíznych divákov tím v dresoch s fašistickou symbolikou. Nemecká kancelárka bez zaváhania vzdáva v Kyjeve hold nastúpenej čestnej jednotke, ktorá ju víta pozdravom pronacistických jednotiek. Hlava našej republiky dobrosrdečne prijíma prezidenta susednej krajiny v deň, keď jej najvyšší zákonodárny orgán schválil zákon o pamätnom dni z príležitosti 120 výročia narodenia zakladateľa divízie SS Galizien, Tej jednotky, ktorá sa podieľala na potlačení Slovenského národného povstania.

Tisícky demonštrantov vychádzajú na ulice Minska s bielo-červeno-bielou vlajkou, ktorá bola „štátnym symbolom“ počas okupácie krajiny nacistami. Nositeľka nobelovej ceny za literatúru sa nechá počuť, že bieloruskí policajti v službách III. ríše neboli po Bielorusov takou hrozbou, ako sovietski partizáni.

V pobaltských krajinách sa každoročne konajú pochody „osloboditeľov“ v nacistických uniformách. Majú slúžiť vzorom pre mládež. Dokonca im priznali príplatok k dôchodku.

Keď po sedemdesiatich rokoch znovu vyjde v Nemecku Mein Kampf v dvoch zväzkoch s rozsiahlymi komentármi, okamžite je vypredaný a vynúti si dotlač.

Prehodnocovanie dejín na starom kontinente nie je novým javom. Hlavný hrdina Orwellovho románu 1984 sa zapodieva práve týmto na Ministerstve pravdy. Len mi nie je celkom jasné, prečo sa aj u nás tento román považuje za pamflet na totalitnú spoločnosť so znamienkom rovná sa Sovietsky zväz. Orwellov hrdina by dnes celkom pokojne mohol pracovať v ktoromkoľvek anglojazyčnom vydavateľstve. Napríklad pri novom vydaní knihy A. Bullocka, v ktorom sa porovnávajú „paralelné životy“ Hitlera a Stalina. Od roku 1991 vyšla už šesťkrát. Vyše tisíc stranová historická štúdia spustila celú rieku úvah, ktoré nakoniec priviedli Európsky parlament k tvrdeniu, že za druhú svetovú vojnu nesú obaja rovnakú zodpovednosť. Agresor i jeho obeť.

Česká rodáčka M. Albrightová v knihe Fascism: A Warning priznáva, že v roku 2016 sa „fašizmus“ stal pre Američanov najčastejšie vyhľadávaným slovom na online verzii renomovaného slovníka. Nie preto, že by zahoreli túžbou vniknúť do historickej podstaty fašizmu. Po voľbách prezidenta si ho obzvlášť obľúbili používatelia sociálnych sietí, ktorí hľadali spôsob, ako čo najviac uraziť novozvoleného prezidenta.

Autorka sa tiež neštíti takých slov, ktoré jej spod pera vychádzajú ľahko a bez okolkov. V jej pohľade na fašizmu v XX. storočí prevládajú skutočnosti, ktoré hrajú do noty. Na rozdiel od Bullocka, ktorý si dal prácu a dôkladne argumentoval svoje názory, Albrightová strieľa od pása:

Komunisti, temer tak isto ako nacisti, vedeli urobiť zo štátu mašinériu na zabíjanie ľudí.“

Ak aj pripúšťa omyly kolektívneho Západu, napríklad Willsonovho mierového úsilia zmeniť po Veľkej vojne Európu na mierový kontinent, považuje ich za prejav istej naivity. O „dobrákoch“ ako Henry Ford, ktorý obdivoval Hitlera a každý rok mu posielal na narodeniny tučný šek ako osobný dar, sa autorka nezmieňuje ani okrajovo. Ani o tom, že Nemecko po každej vojne pomáhali stavať na nohy americkí investori. Po prvej i po druhej.

Pre bývalú šéfku americkej diplomacie počas vlády B. Clintona, spolu zodpovednú aj za bombardovanie Juhoslávie a genocídu Srbov v Kosove, sú najväčšou hrozbou demokracie novodobí autoritatívni politici. Okrem už spomínaného D. Trumpa je to, samozrejme, Vladimír Putin, turecký prezident Erdogan, sýrsky prezident B. Asad a všetci možní i nemožní nepriatelia washingtonských demokratov. Pri čítaní jej vcelku podarenej eseje som si spomenul na „poučkový“ citát:

História je zrkadlový obraz politiky.“

Nevideli ste niekde Grétu?

22.02.2021

Starý vtip o tom, že najlepší politický režim je ten, ktorý dokáže vyriešiť problémy, ktoré sám vytvára, sa vrátil do obehu. Presviedčame sa o tom denno-denne v podaní super-vlád i tej, ktorej platíme dane . Neviditeľný nepriateľ najvyspelejšej krajiny je rovnako nebezpečný aj pre tú, ktorú nazývame rozvojovú. Všetko sa akosi pomiešalo do jednej chaotickej guči. [...]

Rozpamätávanie

29.01.2021

Otázka ľudskej pamäte je pre históriu rovnako dôležitá, ako stohy dokumentov v archívoch. Možno je ešte dôležitejšia, pretože nesie nezmazateľné stopy individuálnych zážitkov. To, čo nedokáže zachytiť žiaden dokument. Spomienky na utrpenie obetí vojny boli spracované už v mnohých memoároch, dokumentárnych i umeleckých dielach. Väčšina z nich sa však týkala [...]

Pamäť, pred ktorou neunikneš

27.01.2021

27. januára 1945 oslobodili vojaci Červenej armády nacistický vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau neďaleko poľského Osvienčimu. Už šestnásť rokov je tento deň na celom svete pamiatkou na obete holokaustu. Podľa najnovších historiograficých údajov bolo počas II. svetovej vojny na území Európy okolo 42 tisíc podobných „zariadení“, ktorými prešlo od 15 do 20 [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

eurobooks

...za hranicami literatúry

Štatistiky blogu

Počet článkov: 46
Celková čítanosť: 83058x
Priemerná čítanosť článkov: 1806x

Autor blogu