Založ si blog

Ani slobodné, ani čestné

Voľby prezidenta v USA neboli neither free nor fair (ani slobodné, ani čestné), myslí si Margarita Simonjan, jedna z najvplyvnejších žien na svete, šéfka najnenávidenejšej  (štátnymi orgánmi a konkurenciou na Západe) spravodajskej televízie RT, na druhý deň po. Výber Američanov sa podľa nej obmedzil na voľbu medzi polohlupákom a slabomyseľným. Kladie si otázku, prečo veľký národ, ktorý sa hrdí prívlastkom najsilnejšieho na svete, nenašiel vo svojich radoch čestného, schopného, energického a charizmatického vodcu?

Ak by sa niekomu zdali slová Simonjan vulgárnym či neopodstatneným, pokúsme sa pozrieť na to, čo sa udialo v USA, jej očami. Margarita si k Amerike vytvorila silný citový vzťah. Dospievala v tejto krajine, v americkej rodine, kam ju pozvali v rámci výmenného programu. Ako uznávaný odborník v oblasti médií si nemôže nevšímať, čo sa vlastne stalo počas volieb:

Po prvé je, podľa nej, zarážajúce, koľko narušení zákonov zaznamenali v predvolebnej kampani a počas samotných volieb.

Po druhá predvolebnú kampaň a voľby nekontrolovali medzinárodní pozorovatelia, tak ako je to pravidlom napríklad v demokratickej Európe.

Po tretie samotný volebný systém v USA je tak neprehľadný a komplikovaný. Princíp, že vyhráva ten kandidát, kto získa najviac hlasov, v tejto krajine neplatí. Inými slovami povedané, hlasy voličov nie sú rovnocenné.

Po štvrté voľby sprevádzajú početné korupčné škandály. Cena za post jedného z dvojice kandidátov dosahuje rekordné sumy. Ako stovky miliónov kandidát získa ostáva verejným tajomstvom.

Po piate média sa správajú k jednotlivým kandidátom neobjektívne, jednostranne preferujú jedného z nich, nevyberaným spôsobom útočia na protikandidáta.

Po šieste prezidentská predvolebná kampaň na sociálnych sieťach bola cenzurovaná.

A na záver, kampaň i voľby sa uskutočnili v podmienkach neustávajúcich pouličných nepokojov.

Viete si predstaviť, čo by povedal state department, keby sa niečo podobné udialo v niektorej európskej, ázijskej, africkej, latinskoamerickej krajine?

Nevideli ste niekde Grétu?

22.02.2021

Starý vtip o tom, že najlepší politický režim je ten, ktorý dokáže vyriešiť problémy, ktoré sám vytvára, sa vrátil do obehu. Presviedčame sa o tom denno-denne v podaní super-vlád i tej, ktorej platíme dane . Neviditeľný nepriateľ najvyspelejšej krajiny je rovnako nebezpečný aj pre tú, ktorú nazývame rozvojovú. Všetko sa akosi pomiešalo do jednej chaotickej guči. [...]

Rozpamätávanie

29.01.2021

Otázka ľudskej pamäte je pre históriu rovnako dôležitá, ako stohy dokumentov v archívoch. Možno je ešte dôležitejšia, pretože nesie nezmazateľné stopy individuálnych zážitkov. To, čo nedokáže zachytiť žiaden dokument. Spomienky na utrpenie obetí vojny boli spracované už v mnohých memoároch, dokumentárnych i umeleckých dielach. Väčšina z nich sa však týkala [...]

Pamäť, pred ktorou neunikneš

27.01.2021

27. januára 1945 oslobodili vojaci Červenej armády nacistický vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau neďaleko poľského Osvienčimu. Už šestnásť rokov je tento deň na celom svete pamiatkou na obete holokaustu. Podľa najnovších historiograficých údajov bolo počas II. svetovej vojny na území Európy okolo 42 tisíc podobných „zariadení“, ktorými prešlo od 15 do 20 [...]

ÚŠP, Úrad špeciálnej prokuratúry

Spôsob kritiky bývalých prokurátorov ÚŠP je nevhodný, tvrdia krajskí prokurátori

23.04.2024 17:01

Upozornili, že kritika formou subjektívnych názorov so zjavnými prvkami antipatie je absolútne nevhodná.

zosuv svahu, klokočina, nitra

Na nitrianskom sídlisku Klokočina došlo k zosuvu svahu

23.04.2024 16:30

Podľa predbežných informácií bol zosuv spôsobený haváriou na vodovodnej prípojke alebo vodovodnom potrubí.

pellegrini

Pellegrini absolvoval fotenie na oficiálny portrét. Novinkou bude pozadie s vlajkou

23.04.2024 15:58

Zvolený prezident Peter Pellegrini chcel, aby z fotografie vyžarovala aj národná hrdosť. Vyzdvihol preto novinku.

nehoda tragická

Pri Šali došlo k tragickej nehode, čelnú zrážku áut neprežili traja ľudia

23.04.2024 15:29, aktualizované: 16:13

Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky vrátane dvoch pozemných ambulancií ZZS a záchranárskeho vrtuľníka.

eurobooks

...za hranicami literatúry

Štatistiky blogu

Počet článkov: 46
Celková čítanosť: 83783x
Priemerná čítanosť článkov: 1821x

Autor blogu