Založ si blog

Ako sa robí revolúcia?

O tom, že sa revolúcie rodia v hlavách géniov, že ich uskutočňujú romantici a plody žnú darebáci, vedel už aj Bismarck. Platí to aj dnes, s istými výnimkami. Revolúcie sa už nerodia, ale robia. Majú ich na svedomí tí, ktorí zožnú plody. Myslím, že bez výnimky. Aby bola ich práca čo najefektívnejšia a s istotou viedla k želaným výsledkom, najímajú si géniov, ktorí dokážu revolúciu naplánovať.

Gene Sharp, americký sociológ, sa preslávil útlou knižkou From Dictatorship to Democracy (Od diktatúry k demokracii). Pôvodne vyšla už v roku 1993 v Bangkoku a ku dnešnému dňu ju preložili do temer štyridsiatich jazykov. Ešte za svojho života (umrel v 2018, vo veku 90 rokov) sa dozvedel z prvej ruky, že jeho „kuchárka revolucionára“ poslúžila pri farebných revolúciách nielen v bývalých sovietskych republikách (v Gruzínsku, na Ukrajine, v Bielorusku a v Kirgizsku), ale aj v Srbsku a na Blízkom východe v rámci Arabskej jari.

Autor vyrastal v povojnovom období medzi známymi pacifistami a aj sám sa prejavil ako revolucionár. Za účasť na demonštrácii proti vojne v Kórei sa dostal na deväť mesiacov do väzenia. Svoj nenásilný odpor vtedy konzultoval v Albertom Einsteinom. Okrem neho si Sharp osvojil stratégiu nenásilného odporu veľkého Gándhího, spolupracoval s mierovými aktivistami v Nórsku.

Klasikovi modernej teórie nenásilného revolučného odporu vyčítajú jeho spoluprácu s takými „mierumilovnými“ organizáciami ako CIA, State Department a s nimi úzko spojenými „dcérami“ ako RAND Corporation, republikánskym IRI a demokratickým NED. Sharpem založený Inštitút Alberta Einsteina sa však s nimi na sklonku života rozišiel, čím si získal priazeň ľavicoých búrlivákov ako N. Chomsky a H. Zinn. Ale to už bola jeho „kuchárka revolucionára“ na roztrhanie všade tam, kde sa niečo zomlelo.

Sharp sa priznáva, že ho k celoživotnému boju proti diktátorským režimom viedli zážitky z povojnovej Európy. Kým o zločinoch nacizmu a fašizmu sa dozvedel od ľudí, ktorí prežili, poznatky o komunistickom režime v rôznych krajinách, podľa jeho slov „získal viac z kníh ako z osobných kontaktov.“

Napriek tomu jeho metodologickej príručke nemožno vytknúť diletantstvo, či povrchnosť. Sharp veľmi presne opisuje nielen základné stavebné prvky režimov, ktoré sa snaží podkopať a nahradiť novým, podľa neho demokratickým. Svojich žiakov upozorňuje, že majú do činenia so systémom, ktorý má v silovom súboji „temer vždy navrch.“ Preto im ponúka návod na zdĺhavejší, komplikovanejší súboj bez použitia násilia. Obsahuje 198 bodov, ktoré opisujú všetky účinné formy politického, ideologického, ekonomického boja proti režimu. Dôležité je podľa neho správne si vytýčiť cieľ, naplánovať postupné kroky a dodržovať disciplínu.

Koncom osemdesiatych rokov minulého storočia sme sa na vlastnej koži presvedčili, že je Sharpeho plán ozaj účinný. Vidíme to i dnes. A nielen v susednej krajine a v Bielorusku. Osvedčil sa aj pri nedávnych protestoch u nás, ktoré viedli k demisii predsedu vlády a ministrov, k predčasným voľbám.

Ostáva už len dodať, komu revolúcie poslúžili a slúžia aj dnes. S patričným cynizmom to povedal pred viac ako dvomi storočiami francúzsky diplomat Maurice de Talleyrand :

Revolúcia to sú predovšetkým tisíce uvoľnených miest.“ 

Nevideli ste niekde Grétu?

22.02.2021

Starý vtip o tom, že najlepší politický režim je ten, ktorý dokáže vyriešiť problémy, ktoré sám vytvára, sa vrátil do obehu. Presviedčame sa o tom denno-denne v podaní super-vlád i tej, ktorej platíme dane . Neviditeľný nepriateľ najvyspelejšej krajiny je rovnako nebezpečný aj pre tú, ktorú nazývame rozvojovú. Všetko sa akosi pomiešalo do jednej chaotickej guči. [...]

Rozpamätávanie

29.01.2021

Otázka ľudskej pamäte je pre históriu rovnako dôležitá, ako stohy dokumentov v archívoch. Možno je ešte dôležitejšia, pretože nesie nezmazateľné stopy individuálnych zážitkov. To, čo nedokáže zachytiť žiaden dokument. Spomienky na utrpenie obetí vojny boli spracované už v mnohých memoároch, dokumentárnych i umeleckých dielach. Väčšina z nich sa však týkala [...]

Pamäť, pred ktorou neunikneš

27.01.2021

27. januára 1945 oslobodili vojaci Červenej armády nacistický vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau neďaleko poľského Osvienčimu. Už šestnásť rokov je tento deň na celom svete pamiatkou na obete holokaustu. Podľa najnovších historiograficých údajov bolo počas II. svetovej vojny na území Európy okolo 42 tisíc podobných „zariadení“, ktorými prešlo od 15 do 20 [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

eurobooks

...za hranicami literatúry

Štatistiky blogu

Počet článkov: 46
Celková čítanosť: 83912x
Priemerná čítanosť článkov: 1824x

Autor blogu