Založ si blog

Ako som sa naučil mať rád bombu

Spomínate si na film Stanleya Kubricka s nezabudnuteľným Petrom Sellersom? Bomba je tiež hlavným „hrdinom“ nového sedemdielneho filmu Igora Kopytova, ktorý odvysielala štátna ruská televízia začiatkom tohto mesiaca. Hovorí sa v ňom o vedcoch – fyzikoch, matematikoch, chemikoch a strojároch, ktorí sa podieľali na vývoji prvej sovietskej atómovej bomby RDS1. Nie je ani tak príbehom o dramatickom hľadaní východiska ako odstrániť monopol USA na strašnú zbraň. Je skôr o hľadaní šťastia, lásky a priateľstva medzi mladými ľuďmi, protagonistami príbehu.

Pri sledovaní filmu som si spomenul na knihu anglického historika Jonathana Wakera Oparation Unthinkable ( Operácia Nemysliteľné) s podtitulom Britský plán útoku na ZSSR v roku 1945. Keď som ju pred rokmi zbadal v ponuke jedného z najlepších vydavateľstiev historickej literatúry, pomyslel som si, že je to snáď omyl. Ale vôbec nie. Autor v nej podrobne opisuje supertajnú operáciu, ktorú pripravoval W. Churchill a jeho velitelia začiatkom roku 1945, teda krátko pred porážkou nacistického Nemecka.

Znie to naozaj ako nemysliteľné: zaútočiť na spojenca, vo chvíli, keď s nim bok po boku bojuje proti Hitlerovi. Navyše sa britský premiér snažil do tohto plánu zapojiť aj Spojené štáty, ktoré v tom čase už boli len pár mesiacov od skúšky prvej atómovej bomby. J. Walker nebol prvým britským historikom, ktorý sa snažil dopracovať k tomuto tajnému plánu, ale britský kabinet úporne tvrdil, že nič také nejestvovalo. Až roku 1998 priznali, že dokument s označením CAB 120-691 je hodnoverný. Churchill skutočne poveril svojich generálov vypracovať plán vojenského útoku na Sovietsky zväz, ktorý sa mal začať v júli 1945. Dobrodružstva sa mali zúčastniť okrem britských vojakov aj Američania, poľské jednotky generála Andersa a jednotky Wehrmachtu, ktoré sa ocitli v zajatí u západných spojencov. O tom, že sa počítalo s účasť vojakov, proti ktorým v čase plánovania bojovali, hovorí i fakt, že legendárny poľný maršal Montgomery dostal príkaz udržiavať jednoty porazeného Nemecka v pohotovosti a neničiť ich výzbroj a vojenskú techniku.

Pravdepodobnosť realizácie plánu Nemysliteľné sa zvýšila po tom, ako nečakane umrel americký prezident Roosevelt a nahradil ho H. Truman, podporovateľ projektu Manhattan, americkej atómovej bomby. Keď však prišli za Churchillom vojenskí plánovači, oznámili mu, že pomer síl v Európe je v neprospech Británie a ich potenciálnych spojencov. Útok v dvoch smeroch ( na sever i na juh) by mohol spôsobiť to isté, čo sa stalo Napoleonovi v roku 1812. Nakoniec sa aj Trumanovi odnechcelo bojovať, najmä nie po boku Británie. „Svoju“ bombu chcel použiť sám. Podľa vlastného uváženia. Tak, ako to urobil o pár mesiacov neskôr v Japonsku.

Jediní, kto nestratil chuť nabiť Rusov a zatlačiť ich k Uralu, boli Poliaci. Podmienky dohodnuté veľkou trojkou v Jalte síce garantovali Poľsku značne väčšie územie než pred septembrom 1939, ale nie také, o akom snívali.

Kniha J. Walkera vzbudila značný záujem a v súčasnosti je vypredaná. Našťastie sa však dá zohnať ruský preklad. V druhom brožovanom vydaní ju nazvali ako Churchillova Tretia svetová vojna, čo nie je celkom presné. Asi by bolo presnejšie hovoriť o pokračovaní svetovej vojny, ktorá sa začala v lete 1914. Všetky krátke či dlhšie obdobia bez vojen boli naozaj len prímerím. Otázne je, ako dlho sa budú následníci Churchilla i Trumana obávať možnej odvety? Nádej, že rozum prevládne nad emóciami je čoraz slabšia.

Nevideli ste niekde Grétu?

22.02.2021

Starý vtip o tom, že najlepší politický režim je ten, ktorý dokáže vyriešiť problémy, ktoré sám vytvára, sa vrátil do obehu. Presviedčame sa o tom denno-denne v podaní super-vlád i tej, ktorej platíme dane . Neviditeľný nepriateľ najvyspelejšej krajiny je rovnako nebezpečný aj pre tú, ktorú nazývame rozvojovú. Všetko sa akosi pomiešalo do jednej chaotickej guči. [...]

Rozpamätávanie

29.01.2021

Otázka ľudskej pamäte je pre históriu rovnako dôležitá, ako stohy dokumentov v archívoch. Možno je ešte dôležitejšia, pretože nesie nezmazateľné stopy individuálnych zážitkov. To, čo nedokáže zachytiť žiaden dokument. Spomienky na utrpenie obetí vojny boli spracované už v mnohých memoároch, dokumentárnych i umeleckých dielach. Väčšina z nich sa však týkala [...]

Pamäť, pred ktorou neunikneš

27.01.2021

27. januára 1945 oslobodili vojaci Červenej armády nacistický vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau neďaleko poľského Osvienčimu. Už šestnásť rokov je tento deň na celom svete pamiatkou na obete holokaustu. Podľa najnovších historiograficých údajov bolo počas II. svetovej vojny na území Európy okolo 42 tisíc podobných „zariadení“, ktorými prešlo od 15 do 20 [...]

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

eurobooks

...za hranicami literatúry

Štatistiky blogu

Počet článkov: 46
Celková čítanosť: 83945x
Priemerná čítanosť článkov: 1825x

Autor blogu