Založ si blog

Kráľovský vírus

Dvere od prezidetského paláca sa vo Washingtine stále viac a viac otvárajú novému nájomcovi. Zlé jazyky mu už dali prezývku: Džobama. Cestu do bieleho domu mu vydláždili CNN, nepodkupné stoličné denníky, objektívne prieskumy volebných preferencií a necenzurované sociálne siete. Úvodzovky necháme na čitateľa. Jedno je isté: nebyť pandémie koronavírusu, zostali by pre neho, s najväčšou pravdepodobnosťou, zatvorené. Nie je náhodou, že renomovaná americká farmaceutická firma oznámila, že má už hotovú vakcínu, až po vyhlásení výsledkov volieb. Keby s tým vyšli o deň skôr, nevedno, ako by voľby dopadli.

Koronavírus sa stáva dôležitým nástrojom politického boja aj na Starom kontinente. Kto vie, čo narobí s pozíciou matičky Nemcov jej prísna protipandemická politika. V Berlíne museli proti demonštrantom použiť v novembri vodné delá. Nepripomína vám to niečo, milý čitatelia?

Lepšie na tom nie je ani jej francúzsky kolega. Vo Švédsku museli politici priznať vinu za to, že ponechali na obyvateľov, aby si sami vytvoria kolektívnu imunitu.

V Bruseli prebieha nekonečné online zasadanie, ale ani jedno neprináša jasnú odpoveď. Vyhlásenia o obrovčiznom balíku peňazí, ktorý pomôže únii „reštart“ ekonomiky, rozhádali koho sa len dalo. Rozbíjajú sa ako vlny o skalu veta dvoch „bratankov“ Poliakov a Maďarov.

Británia sa ako plávajúca pevnosť vzďaľuje od Európy. Nečakala na výsledky bruselských rokovaní a tajne si nechala popod La Manche doviesť prvú várku vakcíny a začína ju aplikovať na svojom území.

Na jednom sa €politici zhodli bez väčších sporov: v žiadnom prípade nepustiť SputnikV do EÚ. Je ako ruský plyn – nedemokratický.  Pre maďarského premiéra to bol jasný signál, kam sa má obrátiť o pomoc. Ak sa v Moskve dohodnú, budú vakcínu u seba i vyrábať. Zdá sa, že aj Srbi prijmú pomoc od pravoslávneho brata. Zato Ukrajina, kráčajúca miliónmi migrantov do EÚ, má v tejto otázke jasno: Rusko nemá žiadnu vakcínu. Určite si to vymysleli, ako Krymský most!

A tak si tu vírus kraľuje a zrejme nám bude ešte dlho  vládnuť.

Nevideli ste niekde Grétu?

22.02.2021

Starý vtip o tom, že najlepší politický režim je ten, ktorý dokáže vyriešiť problémy, ktoré sám vytvára, sa vrátil do obehu. Presviedčame sa o tom denno-denne v podaní super-vlád i tej, ktorej platíme dane . Neviditeľný nepriateľ najvyspelejšej krajiny je rovnako nebezpečný aj pre tú, ktorú nazývame rozvojovú. Všetko sa akosi pomiešalo do jednej chaotickej guči. [...]

Rozpamätávanie

29.01.2021

Otázka ľudskej pamäte je pre históriu rovnako dôležitá, ako stohy dokumentov v archívoch. Možno je ešte dôležitejšia, pretože nesie nezmazateľné stopy individuálnych zážitkov. To, čo nedokáže zachytiť žiaden dokument. Spomienky na utrpenie obetí vojny boli spracované už v mnohých memoároch, dokumentárnych i umeleckých dielach. Väčšina z nich sa však týkala [...]

Pamäť, pred ktorou neunikneš

27.01.2021

27. januára 1945 oslobodili vojaci Červenej armády nacistický vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau neďaleko poľského Osvienčimu. Už šestnásť rokov je tento deň na celom svete pamiatkou na obete holokaustu. Podľa najnovších historiograficých údajov bolo počas II. svetovej vojny na území Európy okolo 42 tisíc podobných „zariadení“, ktorými prešlo od 15 do 20 [...]

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

eurobooks

...za hranicami literatúry

Štatistiky blogu

Počet článkov: 46
Celková čítanosť: 83905x
Priemerná čítanosť článkov: 1824x

Autor blogu