Založ si blog

Októbrové prekvapenie

Voľby prezidenta USA sa celé generácie riadili zaužívanými postupmi. Líšili sa len technikami, ktorými sa snažia politickí marketológovia získať voličov pre objednávatelia ich služieb. Súboj medzi dnešnými uchádzačmi o najvyšší post v USA je od počiatku poznačený špinavou a pre Ameriku nezvykle vulgárnou kampaňou proti prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Táto kampaň sa vlečie po uliciach amerických miest prakticky od momentu, keď boli vyhlásené výsledky predchádzajúcich volieb. Šok z prehry HillaryClinton, miláčika demokraticky zmýšľajúcej elity, sa vylial ako pomyje a zaplavil po voľbách nielen ulice, ale celý mediálny priestor, vrátane sociálnych sietí. Demokrati sa rýchlo poučili z chýb v predvolebnej kampani a vrhli sa do twitterosféry a blogosféry. Na pomoc im prišli hviezdy Hollywoodu ovenčení zlatými soškami.

Po inaugurácii nového prezidenta sa ulice ani siete neupokojili. Po prvej vlne výsmechu a urážok začala vlna obvinení, že do volieb prezidenta sa zamiešali ruskí hackeri a blogeri. Trump sľúbil svojim voličom, že vysuší washingtonské bahno. Vzal sa však bojovať s hydrou. Pozície demokratov v kongrese a v state departmente sa ukázala nad jeho sily. Čoskoro ho jeden za druhým kompromitovali ľudia z jeho najbližšieho okolia, takzvaní whisperers – donášači. Nie je to síce nič nové, ale doposiaľ sa spájali skôr s palácovými intrigami. Dnes sa donášanie stalo módou, výnosným povolaním. Bez ohľadu na osobné sympatie k Trumpovi či Bidenovi, jeho protikandidátovi,  je na mieste položiť si otázku: Kto používa udavačstvo v boji o moc? Skôr či neskôr sa takéto spôsoby obrátia nielen proti tým, kto ich používa, ale aj voči celej spoločnosti.

Politický boj na najvyšších miestach v USA si vyžiadal nejednu obeť i z radov prezidentov. Lincoln, JFK. Doposiaľ však likvidácia prebiehala v duchu tradícii divokého západu. Dnes kolty a ostreľovačov nahradili odvážlivci so smartfónmi a notebookmi.

Korunkou na torte amerických prezidentských volieb bolo vždy takzvané októbrové prekvapenie. Akýsi úder pod pás, z ktorého sa súper spravidla nedokáže rýchlo spamätať. Dnešná správa, že prezident Trump ochorel na covid19 sa stala oným októbrovým prekvapením. Za pár týždňov uvidíme, komu bude na prospech. Pre každý prípad sa obaja kandidáti vyjadrili, že ak vyhrá jeho súper, výsledky volieb tak či tak neuzná. Inými slovami povedané, Ameriku (a nielen USA) čakajú ťažké časy.

Posledné slovo v historicky najčernejšej prezidentskej kampani si vyhradil Trumpov predchodca, Barack Obama. Pár týždňov po po voľbách vyjde jeho nová kniha s tajuplným záhlavím: A Promised Land.  Ale pre koho je Amerika naozaj Zasnúbenou krajinou?

Nevideli ste niekde Grétu?

22.02.2021

Starý vtip o tom, že najlepší politický režim je ten, ktorý dokáže vyriešiť problémy, ktoré sám vytvára, sa vrátil do obehu. Presviedčame sa o tom denno-denne v podaní super-vlád i tej, ktorej platíme dane . Neviditeľný nepriateľ najvyspelejšej krajiny je rovnako nebezpečný aj pre tú, ktorú nazývame rozvojovú. Všetko sa akosi pomiešalo do jednej chaotickej guči. [...]

Rozpamätávanie

29.01.2021

Otázka ľudskej pamäte je pre históriu rovnako dôležitá, ako stohy dokumentov v archívoch. Možno je ešte dôležitejšia, pretože nesie nezmazateľné stopy individuálnych zážitkov. To, čo nedokáže zachytiť žiaden dokument. Spomienky na utrpenie obetí vojny boli spracované už v mnohých memoároch, dokumentárnych i umeleckých dielach. Väčšina z nich sa však týkala [...]

Pamäť, pred ktorou neunikneš

27.01.2021

27. januára 1945 oslobodili vojaci Červenej armády nacistický vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau neďaleko poľského Osvienčimu. Už šestnásť rokov je tento deň na celom svete pamiatkou na obete holokaustu. Podľa najnovších historiograficých údajov bolo počas II. svetovej vojny na území Európy okolo 42 tisíc podobných „zariadení“, ktorými prešlo od 15 do 20 [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

eurobooks

...za hranicami literatúry

Štatistiky blogu

Počet článkov: 46
Celková čítanosť: 83632x
Priemerná čítanosť článkov: 1818x

Autor blogu