Založ si blog

Kam sa podel úsmev romantika?

Snáď nikdy nebola väčšia potreba na romantikov ako dnes. V dobe tik-tokov, youtube, instagramov. Mám na mysli ozajstných, nepredstieraných romantikov, ktorí dokážu svojím romantizmom strhnúť ostatných. Takých, akým bol Luciano Pavarotti, ktorého nedožité 85 narodeniny si pripomenuli miliónové zástupy obdivovateľov jeho nenapodobiteľného hlasu. Syn pekára z Modeny, pôvodným povolaním učiteľ sa v dospelosti vypracoval na najjasnejšiu hviezdu operného neba. Jeho Rigoletto (spolu s Editou Grubrovou), Andrea Chénier, komicky nežný Nemorino v Elixíre lásky, Rodolfo v Pucciniho Bohéme a ešte mnoho ďalších postáv, sa stali legendárnymi ešte za jeho života. V každom vystúpení dokázal, že interpretačné umenie môže dosiahnuť taký umelecký náboj, akoby klasické operné dielo vzniklo práve vo chvíli, keď on do neho vložil život.

Z Pavarottiho si spravili modlu mnohí, najmä tí, čo na ňom zarobili milióny, alebo tí čo sa snažili na sebe zrkadliť odblesk jeho talentu. Iní, ktorí sa snažili súperiť v Lucianom na scéne, či na koncertoch, pripisovali jeho talent akémusi božskému daru. Herbert von Karajan o ňom povedal, že Boh pobozkal jeho hlasivky. Ale kto mu potom podaroval taký úsmev, ktorým okúzľoval celý svet?

Pavarotti nebol skromným, uzavretým géniom. Žil na plný plyn a nebránil sa novým priateľstvám. Najmä so ženami. V tieni však ostal jeho skutočný citový život otca, ktorý pre záchranu dcéry obetoval celé koncertné sezóny.

Luciano Pavarotti zanechal za sebou len málo dokumentov, ktoré by nám umožnili hlbšie preniknúť do jeho vnútorného sveta. Okrem jeho autobiografie a knihy jeho dlhoročného hudobného manažéra Herberta Breslina, máme k dispozícii jeho bohatý hudobný archív. Ale aj v ňom chýbajú mnohé unikátne vystúpenia, najmä na počiatku kariéry, spolu s Joan Sutherland, ktorá mu otvorila dvere do veľkého operného sveta.

S veľkým Lucianom sa však stratil jeho krásny úsmev romantika, ktorý, žiaľ, nenahradí ani tá najkvalitnejšia nahrávka. Úsmev, ktorý tomuto svetu teraz tak chýba.

Nevideli ste niekde Grétu?

22.02.2021

Starý vtip o tom, že najlepší politický režim je ten, ktorý dokáže vyriešiť problémy, ktoré sám vytvára, sa vrátil do obehu. Presviedčame sa o tom denno-denne v podaní super-vlád i tej, ktorej platíme dane . Neviditeľný nepriateľ najvyspelejšej krajiny je rovnako nebezpečný aj pre tú, ktorú nazývame rozvojovú. Všetko sa akosi pomiešalo do jednej chaotickej guči. [...]

Rozpamätávanie

29.01.2021

Otázka ľudskej pamäte je pre históriu rovnako dôležitá, ako stohy dokumentov v archívoch. Možno je ešte dôležitejšia, pretože nesie nezmazateľné stopy individuálnych zážitkov. To, čo nedokáže zachytiť žiaden dokument. Spomienky na utrpenie obetí vojny boli spracované už v mnohých memoároch, dokumentárnych i umeleckých dielach. Väčšina z nich sa však týkala [...]

Pamäť, pred ktorou neunikneš

27.01.2021

27. januára 1945 oslobodili vojaci Červenej armády nacistický vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau neďaleko poľského Osvienčimu. Už šestnásť rokov je tento deň na celom svete pamiatkou na obete holokaustu. Podľa najnovších historiograficých údajov bolo počas II. svetovej vojny na území Európy okolo 42 tisíc podobných „zariadení“, ktorými prešlo od 15 do 20 [...]

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

eurobooks

...za hranicami literatúry

Štatistiky blogu

Počet článkov: 46
Celková čítanosť: 83033x
Priemerná čítanosť článkov: 1805x

Autor blogu