Založ si blog

Porozumieme si v budúcnosti?

Keď je prítomnosť pozbavená zmyslu i kúzla, najčastejšie hľadáme povzbudenie v minulosti. A štipku nádeje v budúcnosti. Hádam sa na mňa nenahneváte keď poviem, že svet novín, časopisov ba i celé spravodajstvo v éteri, boli v minulosti oveľa zaujímavejšie a predovšetkým užitočnejšie ako dnes. Vždy keď sa mi dostane do rúk výstrižok z novín, alebo aj celý časopis spred pol storočia, neviem sa od nich odtrhnúť. Od jasného pohľadu, zaujímavých skutočností a od príťažlivého obrazu sveta, v ktorom sme žili. Verte, to nie je nostalgia za minulosťou. Aj z profesionálneho pohľadu sú vtedajšie novinárske a spravodajské články na neporovnateľne vyššej úrovni. Ak si, samozrejme, dokážem odložiť čierno-biele okuliare odporu k „totalitným“ praktikám minulosti.

Noviny, časopisy, spravodajské relácie vždy slúžili niekomu. A to sa nezmenilo ani dnes. Ani do budúcna nemôžeme očakávať zmenu. Čo sa však zmenilo na nepoznanie je „zosietenie“ týchto prostriedkov verejnej komunikácie. Reset, ako by povedali súčasníci, nastal s príchodom internetu a sieťových aplikácii, predovšetkým mobilných zariadení. Z pohľadu vývoja to však nebolo tak novátorské. Prvú revolúciu sme zaznamenali hneď po vojne vďaka rozhlasovému a neskôr televíznemu vysielaniu. Tieto média však boli obmedzené na vysielaciu sieť. Nová vlna prerástla akékoľvek hranice a stala sa celosvetovou.

Obrovské kvalitatívne skoky neprinášajú vždy iba výrazný pokrok. Zvýšenie efektívnosti výroby neznamená automaticky zvýšenie kvality výrobkov. Najmä ak sú vopred určené pre masový trh. Platí to aj o novinách, časopisoch, či o spravodajstve. Ako tvrdí Mike Walsh v knihe Futuretainment dochádza tu k efektu útesu. Obvyklá kvalita sa doslova zrúti a návrat k pôvodnej úrovni je len postupný.

Pýtate sa, ako je možné, že sa v takejto situácii zvyšuje počet odberateľov takejto nekvalitnej „produkcie“? Odpoveď je veľmi jednoduchá. Nárast odberateľov je priamo závislý od populačného výbuchu na Zemi, ktorý sme zaznamenali za posledné desaťročia. Obyvateľ starnúcej Európy to vníma s pochybnosťami. Veď naše krajiny sa ešte donedávna skôr vyľudňovali. Ale v exotických krajinách Ázie, Afriky populácia nielenže rástla ako z droždia, ale aj výrazne omladla. Podľa údajov, ktoré uverejnil v knihe Walsh, najväčšiu časť populácie dnes tvoria takzvaní Naturals, vo veku do 14 rokov, temer dve miliardy. Za nimi ide tesne populácia do 29 rokov (1,71 miliárd). Cez miliardu sa dostala aj skupina od 30 do 44 rokov. To znamená, že drvivá väčšina, temer päť miliárd obyvateľov Zeme, nemá skúsenosti s takou úrovňou verejnej komunikácie, na akú bola zvyklá vyspelá spoločnosť než nastala koncom minulého storočia spomínaná digitálna revolúcia.

Čitateľ si zákonite položí otázku: kto je v tejto situácii víťazom a kto porazeným? Ak so mnou súhlasíte, že efekt útesu spôsobil nebývalý prepad kultúry komunikácie, doslova jej debilizáciu, zníženie do úrovne ASAP (As Stupid As Possible), potom sa zhodneme na tom, že sme prehrali všetci. Bez vekového rozdielu.

Je vôbec niekto v tejto situácie víťazom? Zosieťovaná, konvergentná, či akokoľvek nazývaná verejná komunikácia je jedným z najväčších zdrojov ziskov nadnárodných gigantov. Ale to je len jeden víťaz. O druhom si viac povieme zajtra.

Nevideli ste niekde Grétu?

22.02.2021

Starý vtip o tom, že najlepší politický režim je ten, ktorý dokáže vyriešiť problémy, ktoré sám vytvára, sa vrátil do obehu. Presviedčame sa o tom denno-denne v podaní super-vlád i tej, ktorej platíme dane . Neviditeľný nepriateľ najvyspelejšej krajiny je rovnako nebezpečný aj pre tú, ktorú nazývame rozvojovú. Všetko sa akosi pomiešalo do jednej chaotickej guči. [...]

Rozpamätávanie

29.01.2021

Otázka ľudskej pamäte je pre históriu rovnako dôležitá, ako stohy dokumentov v archívoch. Možno je ešte dôležitejšia, pretože nesie nezmazateľné stopy individuálnych zážitkov. To, čo nedokáže zachytiť žiaden dokument. Spomienky na utrpenie obetí vojny boli spracované už v mnohých memoároch, dokumentárnych i umeleckých dielach. Väčšina z nich sa však týkala [...]

Pamäť, pred ktorou neunikneš

27.01.2021

27. januára 1945 oslobodili vojaci Červenej armády nacistický vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau neďaleko poľského Osvienčimu. Už šestnásť rokov je tento deň na celom svete pamiatkou na obete holokaustu. Podľa najnovších historiograficých údajov bolo počas II. svetovej vojny na území Európy okolo 42 tisíc podobných „zariadení“, ktorými prešlo od 15 do 20 [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

eurobooks

...za hranicami literatúry

Štatistiky blogu

Počet článkov: 46
Celková čítanosť: 83036x
Priemerná čítanosť článkov: 1805x

Autor blogu