Založ si blog

Naučil sa Putin češtinu?

Výročná tlačovka prezidenta Ruskej federácie Vladimíra Putina púta mimoriadnu pozornosť novinárov na celom svete. Neušla pozornosti ani našej, štátom a občanmi platenej RTVS. Ale ako hovorí porekadlo, keď dvaja robia to isté, nie je to to isté. Ruský prezident venuje príprave takéhoto podujatia veľkú pozornosť. Podľa slov jeho hovorcu, nič nenecháva na náhodu ( na avos) a veľmi svedomite sa pripravuje aj s ministrami a poradcami skôr, ako sa posadí k mikrofónu. Výsledkom je potom podstatný a do hĺbky idúci dialóg s verejnosťou.

Pre Vladimíra Putina je každý priamy kontakt s ľuďmi dôležitý, hoci podľa jeho slov, najviac si cení stretnutia s prostými občanmi. Novinárom sa nevyhýba, tak domácim ako i zahraničným. Nevyberá si „dobrých“ či „zlých“, či sú „za Putina“, alebo proti nemu. Či na domácej pôde, alebo pri oficiálnych podujatiach, ešte sa nikomu nepodarilo zaskočiť Putina otázkou, či poznámkou. Dokonca ani ukrajinským korešpondentom.

Počas „veľkých“ tlačoviek si ruský prezident robí poznámky, ktoré slúžia podkladom pre následné kroky. Využíva dialóg doslova doslova. Počas rozhovorov pracujú naplno všetci ministri, jeho predstavitelia v regiónoch, gubernátori. Do dialógu sa zapájajú rôzni aktivisti a dobrovoľníci. Niekoľko týždňov vopred Kremeľ spúšťa „koll-centrum“, moderné informačné stredisko, ktoré v priamom režime prijíma otázky a podnety od občanov a organizácii. Dobrovoľníci, predovšetkým mladí ľudia, ich zbierajú, triedia a analyzujú. Na najdôležitejšie odpovedá prezident v priamom prenose, zvyšné putujú do kancelárie prezidenta na ďalšie spracovanie. Novinári nazvali tento spôsob „ručné riadenie štátu“. Mnohým, nie len novinárom, sa to však nepozdáva. Namietajú, že by sa prezident nemal takto rozhadzovať.

 

Dmitrij Peskov, prezidentov hovorca, nie je novinár. Je vyštudovaný diplomat so zameraním na Turecko. Okrem angličtiny hovorí plynule aj po turecky. Pre svojho „šéfa“ robí skôr pozadie, akoby sa vystrkoval do popredia. V prezidentskom „púle“ organizuje prácu s novinármi, pravidelne ich informuje o dianí v Kremli, pozýva ich na cesty s prezidentom. Ale pri moderovaní tlačoviek sa mu pravidelne situácia vymkne z rúk. Presnejšie povedané, Vladimír Putin si sám vyberá s kým a ako dlho bude hovoriť. Nerobí to nijak veliteľsky, ešte sa svojmu hovorcovi ospravedlní.

Rozhovor s prezidentom trval 4 a pol hodiny a všetky témy sú následne rozobraté a analyzované do detailov, dokonca percentuálne: koľko času venoval domácim záležitostiam, koľko zahraničnej politike. Vladimír Putin je známy svojim priamym, často hovorovým jazykom. S obľubou používa porekadlá, anekdoty. Tie sú obzvlášť obľúbené u ruských novinárov. Prezident im sám ponúka pútavé titulky.

Pýtate sa prečo o tom píšem tak dopodrobna? Nuž preto, že o toto všetko nás pripravujú naše médiá. V spravodajstve RTVS sme sa nič z toho nedozvedeli. Zato sme počuli, aké ťažkosti má Rusko s pandémiou (daj Boh, aby sme sa my konečne dopracovali aspoň k takým výsledkom ako u nich!), že sa ruský prezident „už dávnejšie“ ukrýva v sídle v Novo Ogarjove a s novinármi sa stretol „na diaľku“ prostredníctvom internetu. Svedčí to prinajmenšom o tom, že autori takejto „správy“ si nevšimli, ako sedí Vladimír Putin v sále pred desiatkami novinárov z „púlu“ a odpovedá na otázky ich kolegov, ktorí sedia v podobných sálach od Ďalekého východu, cez Sibír, Ural, Juh a samozrejme v rodnom Peterburgu. Novinári dodržujú bezpečnú vzdialenosť, rúško snímajú len keď kladú otázku do mikrofónu. Po každej otázke sa na ňom menia ochranné obaly. Po pol hodine sú vyzvaní, aby si vymenili rúška, ak používajú jednorázové.

Vladimír Putin je známy tým, že nepoužíva rúško. Medzi prvými osobne navštívil pacientov a lekárov v „červenej“ zóne. Na otázku novinárov, či sa dal už zaočkovať povedal, že ako každý zákonom poslušný občan sa nechá vtedy, keď príde rad na starších ako 65 rokov.

Neviem prečo sa aj naše média snažia ukázať ruského prezidenta v čiernom svetle. Prečo nemôžeme dostať verný obraz diania v Moskve? Prečo nemá RTVS vlastného spravodajcu? Prečo odrazu, uprostred spravodajstva slovenského verejnoprávneho rozhlasu, začne ktosi hovoriť za Vladimíra Putina češtinou?

Napadá mi, či nemajú aj v RTVS strach z Vladimíra Putina. Potom je všetko na mieste: urobíme z neho Buba a budeme nim strašiť. Malých aj veľkých.

Nevideli ste niekde Grétu?

22.02.2021

Starý vtip o tom, že najlepší politický režim je ten, ktorý dokáže vyriešiť problémy, ktoré sám vytvára, sa vrátil do obehu. Presviedčame sa o tom denno-denne v podaní super-vlád i tej, ktorej platíme dane . Neviditeľný nepriateľ najvyspelejšej krajiny je rovnako nebezpečný aj pre tú, ktorú nazývame rozvojovú. Všetko sa akosi pomiešalo do jednej chaotickej guči. [...]

Rozpamätávanie

29.01.2021

Otázka ľudskej pamäte je pre históriu rovnako dôležitá, ako stohy dokumentov v archívoch. Možno je ešte dôležitejšia, pretože nesie nezmazateľné stopy individuálnych zážitkov. To, čo nedokáže zachytiť žiaden dokument. Spomienky na utrpenie obetí vojny boli spracované už v mnohých memoároch, dokumentárnych i umeleckých dielach. Väčšina z nich sa však týkala [...]

Pamäť, pred ktorou neunikneš

27.01.2021

27. januára 1945 oslobodili vojaci Červenej armády nacistický vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau neďaleko poľského Osvienčimu. Už šestnásť rokov je tento deň na celom svete pamiatkou na obete holokaustu. Podľa najnovších historiograficých údajov bolo počas II. svetovej vojny na území Európy okolo 42 tisíc podobných „zariadení“, ktorými prešlo od 15 do 20 [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

eurobooks

...za hranicami literatúry

Štatistiky blogu

Počet článkov: 46
Celková čítanosť: 83599x
Priemerná čítanosť článkov: 1817x

Autor blogu