Založ si blog

Dobre platený chaos

Nikolaja Starikova nemusíme predstavovať našej čitateľskej verejnosti. Knihami venovanými najnovším dejinám Ruska a Sovietskeho zväzu zdvihol žlč mnohým historikom, doma i v zahraničí. Ale najviac tým „aktivistom“ ktorí majú osobný prospech z práce proti vlastnej krajine. O nich je aj najnovšia, už 21 kniha Starikova, s príznačným titulom: Investície do chaosu: Od dekabristov po teroristov.

Starikovov otvorený a priamočiary pohľad na dejinné udalosti, ktoré mali dopad na súčasnosť, na úlohu platených „revolucionárov“, sa opiera o analýzu dejín ruského impéria od dekabristov ( prvá polovica 19. sotoročia), cez ich nasledovníkov ( A. Gercena) až k „hviezdam“ veľkého revolučného hnutia v Rusko na sklonku Veľkej vojny.  Nevynecháva ani takých velikánov ako V. Lenin. Všíma si ich previazanosť s veľkými finančníkmi a kruhmi, ktoré posúvajú dejiny želateľným smerom. Za svoje peniaze požadujú od „zamestnancov“ zodpovedajúce služby a výkony.

Starikov pracuje aj s materiálmi, ktoré považujú mnohí historiografi za sporné, ak nie nedôveryhodné. Snáď i preto spochybňujú Starikovove analýzy a najmä jeho závery. To však nič nemení na tom, že sa oplatí načúvať tomuto vnímavému a pôvodne mysliacemu autorovi. Okrem iného sa text dobre číta a nemáte pocit, že vás autor chce silou mocou niekam zaviesť, či, nedaj Bože, zavádzať. Ako sám píše hneď na začiatku:

„Táto kniha je venovaná každému, koho zaujímajú východiská a korene troch ruských revolúcii.

Milovníkom konšpiračných schém a vyznavačom teórie spiknutia knihu nedoporučujem.

Preto, lebo na stránkach tejto knihy nájdete iba fakty.“

Kniha sa na prvý pohľad zdá byť výsostne historickou. V skutočnosti si Starikov berie pod lupu novodobé politické technológie, ktoré využívajú „temné sily“ aj dnes. Nevynímajúc aj malé Slovensko.

Nevideli ste niekde Grétu?

22.02.2021

Starý vtip o tom, že najlepší politický režim je ten, ktorý dokáže vyriešiť problémy, ktoré sám vytvára, sa vrátil do obehu. Presviedčame sa o tom denno-denne v podaní super-vlád i tej, ktorej platíme dane . Neviditeľný nepriateľ najvyspelejšej krajiny je rovnako nebezpečný aj pre tú, ktorú nazývame rozvojovú. Všetko sa akosi pomiešalo do jednej chaotickej guči. [...]

Rozpamätávanie

29.01.2021

Otázka ľudskej pamäte je pre históriu rovnako dôležitá, ako stohy dokumentov v archívoch. Možno je ešte dôležitejšia, pretože nesie nezmazateľné stopy individuálnych zážitkov. To, čo nedokáže zachytiť žiaden dokument. Spomienky na utrpenie obetí vojny boli spracované už v mnohých memoároch, dokumentárnych i umeleckých dielach. Väčšina z nich sa však týkala [...]

Pamäť, pred ktorou neunikneš

27.01.2021

27. januára 1945 oslobodili vojaci Červenej armády nacistický vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau neďaleko poľského Osvienčimu. Už šestnásť rokov je tento deň na celom svete pamiatkou na obete holokaustu. Podľa najnovších historiograficých údajov bolo počas II. svetovej vojny na území Európy okolo 42 tisíc podobných „zariadení“, ktorými prešlo od 15 do 20 [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Ešte pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo už aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

eurobooks

...za hranicami literatúry

Štatistiky blogu

Počet článkov: 46
Celková čítanosť: 84138x
Priemerná čítanosť článkov: 1829x

Autor blogu